Livre
Néerlandais

Dossier K.

Jef Geeraerts (auteur)
Commissaris Verstuyft van de politie in Antwerpen probeert met behulp van zijn gepensioneerde collega Vincke de moord op twee Albanezen op te lossen.
Titre
Dossier K.
Auteur
Jef Geeraerts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2003
263 p.
ISBN
90-446-0210-1

Commentaires

Beer in Jef Geeraerts gromt maar bijt niet

In zijn jongste thriller Dossier K. snijdt Jef Geeraerts nogmaals zijn geliefkoosde thema's aan: eergevoel, mannelijkheid, kameraadschap en trouw, maar ook bedrog, machtsmisbruik en corruptie. Toch valt er ook een zekere melancholie te bespeuren. De beer gromt nog wel, maar bijt gevoelig minder.

Een naar westerse normen futiel geschil tussen twee clans in het Albanese bergland escaleert in een reeks gewelddadige acties, opgedrongen door de wetten van de Kanun, het gewoonterecht dat al eeuwen het doen en laten van de plaatselijke bevolking domineert.

Nadat twee Albanezen koelbloedig zijn afgemaakt in een pitabar aan de Oude Koornmarkt, laat de wraakneming niet lang op zich wachten. Vanuit Albanië trekt Nazim Tahir naar Antwerpen om de moordenaars op te speuren en ze ritueel te executeren. Tahir kent de Scheldestad. Twee jaar geleden heeft hij er nog procureur-generaal Savelkoul omgebracht. Hij brengt de score al snel op twee-twee, door twee leden van de rivaliserende clan in het Stationskwartier af te maken.

Commissaris Verstuyft, hoofdinspecteur De Leenheer en onderzoeksrechter Van den Heede, geassisteerd door ex-commissaris Vincke, leggen al snel een verband tussen al deze moorden. Maar zodra ze wat te dicht bij de ware reden voor de moord lijken te komen, tre…Lire la suite

Tussen Falconplein en Tirana

Tussen Falconplein en Tirana

ANTWERPEN - Jef Geeraerts verdiepte zich voor zijn nieuwste thriller Dossier K. in de leef- en denkwereld van wat in Antwerpen vaak gemelijk en zonder vorm van onderscheid "de Albanese maffia" wordt genoemd.

Een in westerse ogen futiel geschil tussen twee families in het noordelijke Albanese bergland heeft verregaande gevolgen voor hun familieleden en handlangers in het verre Antwerpen. De 'kanun', het gewoonterecht dat al eeuwen het doen en laten van deze harde mannen bepaalt, eist bloedige wraak. Ramiz Shehu, een duistere figuur die zijn zaakjes van op het Falconplein regelt, laat Nazim Tahir naar Antwerpen komen om de dood van twee clanleden te wreken, die koelbloedig op de Oude Koornmarkt zijn afgemaakt. Tahir laat er geen gras over groeien en vereffent al snel de score, onder meer met twee executies in de Appelmansstraat en de Statiestraat.

Tussendoor kan hij niet aan de verleiding weerstaan in een parking aan het Hopland een peperdure M…Lire la suite

Een nieuwe Vincke en Verstuyft-thriller van Jef Geeraerts

De kanun en het Falconplein

In zijn nieuwste misdaadroman, Dossier K., bewijst Jef Geeraerts dat hij zijn vak als geen ander kent.

'Op vijf juni 2002 omstreeks acht uur in de ochtend reed een metaalgrijze Mercedes ML 27 terreinwagen met getinte ruiten en een Albanees kenteken met de TR van Tiranë met overdreven snelheid in noordelijke richting, waar de bergen naaldscherp afgetekend stonden tegen de porseleinblauwe lucht." Zo lezen we op de eerste bladzijde van Dossier K. De man aan het stuur is Nazim Tahir, een Albanees van midden de dertig die op weg is naar zijn geboortedorp in het noorden van het land. Twee jaar geleden heeft Tahir in Antwerpen de toenmalige procureur-generaal Savelkoul neergeschoten. Een opdracht van Ramiz Shehu, het hoofd van de Albanese onderwereld in de Scheldestad. In zijn geboortedorp hoort Tahir dat hij zo spoedig mogelijk naar Antwerpen terug moet. Opnieuw een opdracht van Ramiz Shehu, die vergelding eist. Twee leden van de clan waartoe zowel…Lire la suite

Jef Geeraerts verdiept zich in de Albanese maffia

Hoewel Jef Geeraerts ooit verklaarde een beetje uitgekeken te zijn op het speurdersduo Vincke en Verstuyft, de hoofdfiguren in zeven van zijn politieromans, duiken de twee opnieuw op in Dossier K . Die roman is niet echt een vervolg op De PG, een boek van vier jaar geleden waarmee Geeraerts de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller won, maar bouwt er wel op voort.

In De PG wordt de Antwerpse procureur-generaal Albert Savelkoul vermoord door een lid van de Albanese maffia. De moordenaar ontsnapt naar Albanië, maar duikt drie jaar later terug op in Antwerpen. Hij is teruggeroepen omdat hij wraak moet nemen op de moordenaar van twee leden van zijn clan. Bij de uitwerking daarvan komt de research naar boven waarvoor Jef Geeraerts zo wordt geroemd, maar die soms het verhaal in de weg zit. Dan lees je zinnen als: ,,Sinds enkele maanden had de Posa van de NSA een aantal Eni 412 Electronical Number Decoders ter beschikking gekregen, na de WTC-aanslag van 11 september 2…Lire la suite

Meester van de misdaad

Vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard. Met zijn nieuwe misdaadroman 'Dossier K.' bewijst Jef Geeraerts zijn heerschappij over zijn collega-misdaadauteurs in Nederland en Vlaanderen. Jef Geeraerts is een effectenjager. 'Dossier K.' bleef dus niet van stereotiepen gevrijwaard. Maar een thriller moet vooral lekker doorlezen. Daarin is Geeraerts met brio geslaagd.

Jef Geeraerts is ondertussen 72. Je vindt niet veel schrijvers die op deze leeftijd nog productief zijn. De afgelopen jaren schreef de dwangmatige vitalist Geeraerts zelfs om het jaar een thriller. 'De Ambassadeur' uit 2000 kunnen we beter met de mantel der liefde bedekken. In zijn nieuwe thriller knoopt Jef Geeraerts weer aan bij de verhaallijn van het boek vóór 'De Ambassadeur', het veel betere 'De PG'. Daar zat in het zog van de zaak Dutroux een heel overspannen visie op de Belgische justitie en politiek in, maar het boek was verder keurig entertainment: leuk gedocumenteerd, snel verteld en coherent in elkaar gebokst.

Voor 'Dossier K.' haalt Jef Geeraerts zijn oud politieduo Vincke en Verstuyft weer boven. Dat gebeurt niet al te elegant. Geeraerts had duidelijk zin om de twee samen iets te laten doen, maar in de verhaallijn zelf is er slechts plaats voor één speurder. Geeraerts laat Vincke overkomen uit de Provence, waar hij sinds enkele jaren woont met zijn beminnelijke k…Lire la suite

Jef Geeraerts, die voor enkele jaren besloot een punt te zetten achter de avonturen van het speurdersduo Vincke en Verstuyft, neemt nu de draad weer op. Vincke die met pensioen is en zich heeft teruggetrokken in de Provence, vertoeft om 'zakelijke redenen' voor enige tijd in ons land. Dat komt voor zijn ex-collega Verstuyft, thans commissaris, goed uit want deze zit met de handen in het haar. Oorzaak is een afrekening in het criminele milieu waarbij twee Albanezen werden doodgeschoten in een Antwerps restaurant. De zaak blijkt verband te houden met de moord drie jaar eerder op procureur-generaal Savelkoul (De PG -- Li 1998, p. 678) wanneer het moordwapen wordt teruggevonden. Het onderzoek in deze vroegere moordzaak werd toen door het ministerie van Justitie uit handen van de rechter genomen en geseponeerd. Commissaris Verstuyft wordt in het onderzoek bijgestaan door Vincke. Het spoor leidt naar mysterieuze manipulaties en geheime genootschappen, zoals Opus Dei en het Albanese g…Lire la suite
Commissaris Verstuyft en zijn vriend (ex-)commissaris Vincke zijn terug. Vincke geniet van zijn pensioen, maar schiet te hulp als in Antwerpen een paar Albaniërs vermoord worden. Het is een afrekening onder de Albanese maffia, maar het moordwapen is hetzelfde als waarmee in 'De PG'* procureur-generaal Savelkoul werd vermoord. Die zaak werd toen geseponeerd, waarover de recherche nog altijd ontstemd is, omdat het op corruptie in hogere kringen wees. Als ze nu weer op dat spoor zitten, worden ze toch weer gedwarsboomd, o.a. door Opus Dei, een organisatie waartegen de schrijver een hevige afkeer koestert. Het zijn de bekende thema’s die de liefhebbers van Geeraerts herkennen: kritiek op het Belgische bestel, waarbij democratie inhoudt, dat als je eenmaal gekozen bent, je geen verantwoording hoeft af te leggen. Ook nu weer heeft de schrijver zich goed gedocumenteerd in het wetteloze Albanië van na het communisme, waar bloedwraak en wapens populair zijn. Al met al een meeslepende thriller,…Lire la suite

À propos de Jef Geeraerts

CC BY 2.5 nl - Image by Koen Broos, huisfotograaf van Standaard Uitgeverij.

Joseph Adriaan Anna Geeraerts dit Jef Geeraerts (né à Anvers le 23 février 1930 ; mort à Gand le 11 mai 2015,) est un écrivain belge d'expression néerlandaise.

Biographie

Jef Geeraerts a eu une carrière d'administrateur colonial à Yandongi, dans le territoire de Bumba au Congo belge. Après son retour en Belgique en 1960, il commence une carrière d'écrivain, tout en suivant des cours de philologie germanique à l'Université libre de Bruxelles.

Œuvre

Il a écrit plusieurs livres ayant trait à l'Afrique qui créèrent la polémique en Flandre pour leur caractère supposé raciste et pornographique (p. ex. …En lire plus sur Wikipedia