Livre
Néerlandais
Een 13-jarige jongen uit Antwerpen ontdekt in zijn vakantie in 1943 een vrijgevochten familie in de Kempen.
Titre
De nachtvogels
Auteur
Jef Geeraerts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Ooievaar, 2001
188 p.
ISBN
90-5713-551-5

Commentaires

Jef Geeraerts ontdekt opnieuw de literatuur

Vorig weekend heeft Jef Geeraerts (64) zijn nieuwste roman «De nachtvogels» officieel voorgesteld. Met dit boek zou Jef weer echt Jef geworden zijn: «De nachtvogels» is opnieuw 'literaire' fictie. Veertien jaar lang heeft Geeraerts thrillers geschreven, ambachtelijk gemaakte produkten die in elk geval goed verkochten. Dat is nu definitief afgelopen. Geeraerts is teruggekeerd naar de oude, vertrouwde stal van de 'echte' literatuur. Wat je ook van Geeraerts' misdaadvoer denkt, literatuur was dit niet. Er zaten trouwens een paar saaie miskleunen tussen. En het in elkaar draaien van een sterke plot was nooit Geeraerts sterkste kant.

«De nachtvogels» is het verhaal van een inwijding, de overstap van een 13-jarige jongen naar de wereld van de volwassenen, het verlies van de kinderlijke onschuld. Het verhaal speelt in 1943 in de Kempen. Stadsjongen Carl Haderman brengt zijn vakantie daar door bij zijn grootouders. Hij loopt school in een beklemmmend jezuïetencollege, en natuurlijk i…Lire la suite

Geeraerts (1930) greep een jeugdherinnering aan om weer eens - na een groot aantal misdaadromans - een literaire novelle te schrijven. Een dertienjarige jongen uit Antwerpen, gymnasiast op een Jezuïtenschool, raakt tijdens zijn vakantie in 1943 op het Kempische platteland bevriend met een jongen die met zijn familie door de dorpsgemeenschap gemeden wordt om hun vrijgevochten manier van leven. Hij wordt gekust door de zus van die jongen, wordt diep verliefd en daardoor roekeloos en tart zijn grootouders en later zijn ouders en het strenge regime van zijn school. Hij wordt kortom aangeraakt door het 'echte' leven - dat voorheen slechts bestond uit studie en het volgen van de Duitse legerberichten. Het verhaal is niet zo schokkend en de wijze van vertellen tamelijk langdradig. Sommige dialogen zijn in dialect, zonder dat dat storend is. De nadruk waarmee het kleine avontuur wordt gebracht wekt meer verwachtingen dan met dit boek worden ingelost. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

À propos de Jef Geeraerts

CC BY 2.5 nl - Image by Koen Broos, huisfotograaf van Standaard Uitgeverij.

Joseph Adriaan Anna Geeraerts dit Jef Geeraerts (né à Anvers le 23 février 1930 ; mort à Gand le 11 mai 2015,) est un écrivain belge d'expression néerlandaise.

Biographie

Jef Geeraerts a eu une carrière d'administrateur colonial à Yandongi, dans le territoire de Bumba au Congo belge. Après son retour en Belgique en 1960, il commence une carrière d'écrivain, tout en suivant des cours de philologie germanique à l'Université libre de Bruxelles.

Œuvre

Il a écrit plusieurs livres ayant trait à l'Afrique qui créèrent la polémique en Flandre pour leur caractère supposé raciste et pornographique (p. ex. Black Venus), puis des r…En lire plus sur Wikipedia