Livre
Néerlandais
Egodocument van een door een herseninfarct volledig verlamde man, waarin hij verslag doet van zijn gevoelens en innerlijke gedachtewereld.
Extra subject
AUT, Romans
Titre
Vlinders in een duikerpak
Auteur
Jean-Dominique Bauby
Traducteur
Martine Woudt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le scaphandre et le papillon
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2008
110 p.
Note
Verfilmd als The diving bell and the butterfly
ISBN
9789023428329 (hardback)

Commentaires

In december 1995 kreeg Jean-Dominique Bauby, de toenmalige hoofdredacteur van de Franse 'Elle', een beroerte. Dankzij geavanceerde reanimatietechnieken werd zijn leven gered, maar de man hield er wel het uiterst zeldzame locked-insyndroom aan over. Dit syndroom houdt de patiënt, wiens denkvermogen onaangetast is, als het ware gevangen in zijn van top tot teen verlamde lichaam. Door middel van een revolutionaire code kon hij met zijn omgeving communiceren, en uiteindelijk kwam ook dit boek tot stand. Bauby stierf in 1997.

Het minste dat je van Vlinders in een duikerpak kunt zeggen, is dat het een uniek boek is. De lezer wordt een blik gegund in de denkwereld van het ultieme onmondige slachtoffer, het in onze maatschappij zo gevreesde "kasplantje", en ontdekt zo de confronterende waarheid. De man die verminkt is, die zijn eigen gezicht niet meer herkent en niet méér kan bewegen dan een ooglid, is vanbinnen nog steeds dezelfde als voorheen. Een ultieme nachtmerrie, waar zel…Lire la suite
De auteur (1952-1997; voormalig hoofdredacteur van 'Elle') van dit zeer indringende egodocument werd getroffen door een herseninfarct en vervolgens door het 'locked-in-syndrome'. Door middel van bewegingen van z'n linker ooglid en een speciaal alfabet lukt het hem met een oneindig sterk doorzettingsvermogen dat zijn gedachten ('vlinders') zijn totaal verlamd lichaam ('het duikerpak') konden verlaten: nog steeds mens en geen plant! Briljant en met veel humor, (zelf)spot, ironie en optimisme beschrijft, observeert en becommentarieert Bauby zichzelf en zijn omgeving, zijn dromen, zijn vreugde en zijn verdriet. Korte hoofdstukken. Het boek verscheen in 1997 voor het eerst in het Nederlands; voor deze uitgave is een nieuwe vertaling vervaardigd. Het boek is in 2007 verfilmd onder regie van Julian Schnabel onder de titel 'The diving bell and the butterfly'; een filmfoto siert het stofomslag. Geschikt voor een zeer breed lezerspubliek. Kleine druk.

À propos de Jean-Dominique Bauby

Jean-Dominique Bauby, né le 23 avril 1952 à Paris, mort le 9 mars 1997 à Berck (Pas-de-Calais), est un journaliste français, connu pour avoir été rédacteur en chef du magazine féminin Elle, puis comme victime du syndrome d'enfermement (locked-in syndrome) et auteur d'un livre autobiographique sur cette expérience tragique, Le Scaphandre et le Papillon.

Il est le fondateur de l'Association du Locked-In Syndrome.

Biographie

Né dans le 14e arrondissement de Paris, il grandit rue du Mont-Thabor derrière le jardin des Tuileries, habitant dans l'immeuble où vécut Alfred de Musset.

Il fait une carrière de journaliste, d'abord à Combat puis au Quoti…En lire plus sur Wikipedia