Als een 12-jarige jongen met een verstandelijke beperking uit huis geplaatst dreigt te worden, slaat hij op de vlucht en ontmoet hij op een verlaten hoogvlakte een wonderlijk meisje.
Titre
Mijn koningin
Auteur
Jean-Baptiste Andrea
Traducteur
Martine Woudt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Ma reine
Éditeur
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2018
174 p.
ISBN
9789492068187 (paperback)

Commentaires

Provençaals gekruid

Jean-Baptiste Andrea dropt twee verschoppelingen in een schaapstal terwijl de wereld om hen heen in brand staat. Schreef hij een idyllische kerstnovelle of voorvoelde hij de woede van de gele hesjes?

Omdat hij alleen met hen ergens in de Provence in een vervallen tankstation woont, hebben zijn ouders hem simpelweg Shell gedoopt. Hij hoort eigenlijk op school te zitten maar omdat Shell ‘speciaal’ is – ‘achterlijk’, volgens zijn medeleerlingen – mag hij thuisblijven en de pompen bedienen. Shell vindt het prima. Op de speelplaats was hij toch maar het mikpunt van spot. Dat verandert wanneer hij op een landerige namiddag een klein brandje sticht – nooit een goed idee als je boven benzine woont. Een pijnlijke beslissing dringt zich op: Shell moet naar een instelling. Daar heeft hij hoegenaamd geen zin in. Shell wil een man worden, hij heeft iets over een oorlog opgevangen en daar wil hij zijn waarde gaan bewijzen. Dus pakt hij een ransel, steelt zijn vaders pistool en trekt de wijde wereld in. Verder dan een ruïne in de bergen raakt hij niet maar daar ontmoet hij wel Viviane, een Parijse schone van wie hij harde gedachten krijgt. Hun id…Lire la suite

De roman speelt zich af in de zomer van 1965 in een afgelegen deel van de Provence. Als een twaalfjarige jongen met een verstandelijke beperking, de ik-figuur, hoort dat hij uit huis geplaatst zal worden, vlucht hij naar een geïsoleerde hoogvlakte. Daar ontmoet hij een meisje dat op haar manier anders dan anderen is. Hij gaat op in haar fantasiewereld, maar dat kan niet voor altijd. Poëtische, ontroerende novelle over een jongen met een verstandelijke beperking die zijn weg zoekt in een gecompliceerde wereld. Zijn gedachten en waarnemingen verwoordt hij indringend. Romandebuut, bekroond met onder meer de Prix Femina des Lycéens, waaruit de waardering ook bij jongeren blijkt.

À propos de Jean-Baptiste Andrea

Jean-Baptiste Andrea, né le 4 avril 1971 à Saint-Germain-en-Laye, est un écrivain, scénariste et réalisateur français.

Biographie

Jean-Baptiste Andrea grandit à Cannes, où il est élève de l'Institut Stanislas et fait ses premières expériences de scène, d'écriture et de réalisation.

Il est diplômé de l'Institut d'études politiques de Paris et de l'ESCP.

Il écrit ses premiers films en anglais et reçoit plusieurs prix pour son film Dead End réalisé avec Fabrice Canepa.

Son premier roman, Ma reine, reçoit entre autres le prix Femina des lycéens, le prix du premier roman, le prix Alain-Fournier, le prix de la Fondation Jacqueline de Romilly.

Son troisième roman, Des diables et des saints (éditions de l’Iconoclaste), reçoit en mars 2021 le Grand prix RTL-Lire, et en mai 2021 le prix Ouest-Fra…En lire plus sur Wikipedia