Livre
Néerlandais

Rembrandt van Rijn

Jayne Woodhouse (auteur)

Rembrandt van Rijn

Public cible:
6-8 ans et plus
Kennismaking met leven en werk van de kunstenaar Rembrandt van Rijn (1606-1669). Met kleurenfoto's en tekeningen. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Sujet
Rembrandt
Titre
Rembrandt van Rijn
Auteur
Jayne Woodhouse
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Rembrandt van Rijn
Éditeur
Etten-Leur: Corona, 2006
32 p. : ill.
ISBN
90-5495-537-6

Commentaires

In de omvangrijke reeks 'Mijn eerste docuboek' brengt Corona/Ars Scribendi ook portretten van grote kunstenaars uit. De eerste zes deeltjes handelen over Breughel, Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh, Rembrandt en Rodin. Aangekondigd zijn boekjes over Picasso en Dalí. Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn deze boekjes voor hun onvolledigheid te bekritiseren. Ze kunnen voor jonge lezers slechts een oppervlakkige introductie bieden tot de kunstenaar. De nadruk ligt duidelijk op het biografische en het tonen van de belangrijkste en bekendste werken. De beknoptheid van de opzet wreekt zich vooral in het kunsthistorisch duiden van de werken, thema's en stijl van de kunstenaar. Meestal wordt daar wel een indicatie van gegeven, zonder veel diepgang en bovendien weinig coherent uitgewerkt doorheen de reeks. De deeltjes over Breughel en Van Gogh vallen wel heel licht uit in dit opzicht.

De selectie van getoonde werken mag goed genoemd worden, al mis je wel eens bepaalde werken (bv. Da Vinci…Lire la suite
Deel uit de serie 'Het leven en werk van ....', ditmaal over Rembrandt van Rijn. Chronologisch wordt zijn levensloop verteld. In korte tekstblokken worden o.a. zijn jeugd, studie, huwelijk en de verschillende fasen van zijn schilderkunst beschreven. De jonge lezer moet de leestechniek al goed beheersen om het boek zelf te kunnen lezen: langere woorden en zinnen, hoofdletters en soms wat moeilijkere woorden zijn geen uitzondering. De in de tekst dikgedrukte woorden worden in een woordenlijst achter in de uitgave uitgelegd. Het boek is rijkelijk voorzien van illustratiemateriaal. Op elke rechterbladzijde is een foto afgedrukt van een schilderij van Rembrandt van Rijn. Op de linkerpagina's zijn over het algemeen illustraties in aquareltechniek te zien die geen informatieve waarde hebben. Een tijdbalk en een summier register completeren deze uitgave. Als eerste kennismaking bruikbaar voor met name schoolbibliotheken; geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar. Dit boek maakt deel uit …Lire la suite