Tijdens de val van Srebrenica in 1995 probeert een tolk van de Nederlande VN-militairen haar man en zonen in veiligheid te brengen op de VN-basis.
Titre
Quo vadis, Aida? / regie en scenario Jasmila Zbanic
Directeur
Jasmila Zbanic
Acteur
Jasna Duricic Johan Heldenbergh Raymond Thiry
Langue
Multilingue, Anglais, Bosniaque
Éditeur
Cinéart, [2021]
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2020
Durée
100 min.
Note
Afwisselend Engels en Bosnisch gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051083173100

Commentaires

Bosnisch oorlogsdrama (2020) van Jasmila Zbanic (Na putu, Grbavica) met Jasna Djuricic, Izudin Bajrovic, Boris Ler (Cirkus Columbia), Johan Heldenbergh (The broken circle breakdown), Raymond Thiry (Bankier van het verzet) en Teun Luijkx (A’dam -E.V.A.). Aida is tolk voor de Nederlandse VN-militairen tijdens de val van Srebrenica in 1995. Samen met haar man en zonen zoekt ze onderdak in de VN-basis, maar de bescherming die de militairen kunnen bieden is minimaal. Aida moet bepalen hoe ver ze gaat om haar familie te redden. Won de IFFR publieksprijs 2021 en de Independent Spirit Award 2021 voor beste buitenlandse film. Beoordeling IMDb: 7.9. Pauline Kleijer (Volkskrant 30-6-’21): ‘Jasmila Zbanic maakt het trauma van Srebrenica springlevend met haar directe, indringende stijl’ (4 sterren). Dana Linssen (NRC 29-6-’21): ‘Quo vadis, Aida? maakt – wellicht ook door het vrouwelijke gezichtspunt – juist indruk omdat hij niet imposant of stellig wil zijn. Omdat hij laat zien dat herinneren en r…Lire la suite

À propos de Jasmila Zbanic

Jasmila Žbanić est une réalisatrice bosnienne née à Sarajevo le 19 décembre 1974.

Biographie

Filmographie

Courts métrages

  • 1998 : Made in Sarajevo - segment Noc je. Mi svijetlimo
  • 2000 : Red Rubber Boots
  • 2008 : Stories on Human Rights - segment Participation

Longs métrages

  • 2006 : Sarajevo, mon amour (Grbavica)
  • 2010 : Le Choix de Luna (Na Putu)
  • 2013 : Les Femmes de Visegrad (For Those Who Can Tell No Tales)
  • 2014 : Love Island
  • 2020 : La Voix d'Aïda

En lire plus sur Wikipedia