Livre
Néerlandais

Ik, Hollywood

Jan Van Loy (auteur)
Hollywood, 1909. Louie Peters is zeventien jaar als zijn broer Charlie een stuk grond krijgt in Californië. Louie gaat als vanzelfsprekend mee. In de ban van de populaire 'filmpjes' die overal te zien zijn, vat Louie het idee op om een kleine studio te bouwen. Hij wordt de baas, zijn onbetrouwbare - maar wél meerderjarige - broer Charlie zet de handtekeningen. De studio is al snel winstgevend en h
Sujet
Hollywood, Film
Titre
Ik, Hollywood
Auteur
Jan Van Loy 1964-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2011
639 p.
ISBN
9789046810385 (paperback)

Commentaires

Echte nep in Hollywood

Echte nep in Hollywood

Met Ik, Hollywood schreef Jan van Loy een fictieve, vuistdikke biografie van de almaar uitdijende filmstad. Veel wordt slechts aangestipt, maar verstrooiing is gegarandeerd.

"Anderhalve meter. Vier voet en elf duim om precies te zijn. Zo groot was de zeventienjarige Louie Peters in de eerste dagen van 1909. Hij hoopte, na twee jaar stilstand, nog altijd op een groeispurt."

Volmaakte eerste regels. Het dilemma waar dit personage, Louie Peters, zich voor gesteld ziet is van meet af aan duidelijk. Die groeispurt zit er niet in. Louie is klein en hij blijft klein, maar ter compensatie van zijn geringe lengte zal hij anderszins "de grootste willen zijn".

In zijn vierde roman Ik, Hollywood, beschrijft Jan van Loy (°1964) het leven van een van Hollywoods eerste filmproducenten. Het is fictie, maar Van Loy, die zich verdiepte in de opkomst van de filmindustrie, komt zo goed gedocumenteerd voor de dag, dat je even twijfelt aan het verzonnen kar…Lire la suite

Nepbio van een filmmagnaat

In Ik, Hollywood verzint Jan Van Loy het levensverhaal van een Hollywood-mogol uit de kinderjaren van de film. Dik zeshonderd bladzijden amusement.

Ah, Hollywood! Waar de dames aan het strand 'allesverhullende badkostuums' dragen, de bars geen alcohol schenken en de brave burgers zich verzetten tegen de opkomst van bioscopen, die 'holen van ontucht'. 'Acteurs? En - actrices? In Hollywood? Over mijn lijk', krijgt Louie Peters te horen. 'Over mijn lijk zullen jij en jouw slag dit bolwerk van fatsoen kunnen slopen.' Het is 1909.

De weeskinderen Charlie en Louie Peters vormen een brains and brawn-combinatie. De 17-jarige, anderhalve meter hoge Louie heeft de ambitie een 'filmpjesfabriek' op te richten. Vanwege zijn gestalte voelt hij zich niet serieus genomen (en dat zal nooit veranderen, hoe succesvol hij ook wordt). Die frustratie is de nooit droogvallende bron van zijn ambitie: 'Niemand, niemand meer dan hij wilde de grootste zijn.' Louies oudere broer en zelfverklaarde lapzwans Charlie beschikt over de looks en de charme om het basiskapitaal van Sunset Films bij elkaar te brengen. Het is vanaf dag één een succes.

I…Lire la suite

Een swingende biopic uit Hollywood

Een superieure soap over de geschiedenis van Hollywood. De derde roman van Jan Van Loy, Ik, Hollywood, is een archetypische biografie van een studiobaas.

De geschiedenis van Hollywood is zelf een exuberante Hollywoodfilm. Het is een verhaal van oogverblindende glitter en glamour, van schoonheid, rijkdom en eindeloze feesten. Maar ook van machtsmisbruik, verslaving en genadeloze concurrentie. Eigenlijk is het een cliché - zo veel films, toneelstukken en romans als er inmiddels over zijn geschreven. Maar zo veel brille en ambitie als Jan Van Loy in Ik, Hollywood hebben auteurs zelden in hun werk gelegd. Van Loys derde roman is een groots episch werk dat alle literatuur over de film-industrie in zich opslokt.

Aan de hand van de fictieve studiobaas Louie Peters, losjes gebaseerd op de legendarische Louis B. Mayer van MGM, sleept Van Loy de lezer in zeshonderd pagina's door de hele filmgeschiedenis. De beginjaren, als de studio's in Californië de markt veroveren omdat de eeuwige zon hen in staat stelt veel meer dagen te kunnen draaien. Het gouden tijdperk van het sterrensysteem, megaproducties en gesmeerde studio…Lire la suite


Met deze mammoetroman legt Jan Van Loy de lat hoog. Meer dan zeshonderd bladzijden telt het massieve verhaal over de Vlaamse migrant, Louie Peters, die zich onder de Californische zon ontpopt tot een mogol van Hollywoods gloriejaren. Toch laat de roman de lezer ambivalent achter. Van Loy heeft een verhaal verzonnen dat zeer doorwrocht, maar al bij al weinig geloofwaardig is. Geregeld overvalt je de vraag naar het waarom. Ondanks de literaire ambities doet dit boek niet wat we van een kunstwerk verlangen: ons iets over onze tijd of over de menselijke conditie vertellen. Het boek is zowel inhoudelijk als stilistisch entertainment. Daar is niets mis mee, maar het is wel nodig dat het boek in zijn juiste context wordt geplaatst. Vooral omdat het diverterende karakter ook vertaald wordt in de stijl, die heel nadrukkelijk steunt op dialoog, met personages waar Van Loy maar moeilijk diepgang in krijgt. Dat wordt vooral duidelijk in het tweede deel, waar een wat aan de zelfkant verzeilde…Lire la suite
De Vlaamse auteur van goed ontvangen boeken als 'De heining' presenteert in zijn vierde, vuistdikke roman een panorama van de twintigste eeuwse filmgeschiedenis via de belevenissen van de qua lengte dwergachtige filmtycoon Louie Peters. Aan de hand van zijn leven, dat is gebaseerd op dat van Marcus Loew, een van de oprichters van MGM, krijgen we een inkijk in een belangrijke periode van deze bekende Hollywoodstudio, vanaf de pionierstijd tot en met een enkele onafhankelijk productie van de New Hollywood stroming eind jaren zestig. Centraal staat de haat-liefde verhouding met zijn oudere rokkenjagende broer Charlie en de vele soapachtige gebeurtenissen in de filmstad, waarbij Louie maar geen echte liefde kan vinden. Het laatste deel, waarin een aan lager wal geraakte journalist het verzoek krijgt als ghostwriter het levensverhaal van de dan 108-jarige Louie te schrijven, doet nogal gekunsteld en overbodig aan. De auteur vertelt het verhaal nogal rechtlijning, onderkoeld en vlot, maar d…Lire la suite