Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De nacht van 2 april

Jan Simoen (auteur), Peter Simoen (dessinateur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Joris ontdekt een oude oorlogsfoto tussen zijn vaders spullen. Hij kent de man op de foto niet. Waarom verstopt vader die foto? Vanwege de nacht van 2 april 1943? Toen werd het torentje van het gemeentehuis kapotgeschoten. Joris en zijn vrienden gaan op onderzoek uit.
Titre
De nacht van 2 april
Auteur
Jan Simoen
Dessinateur
Peter Simoen
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
De nacht van twee april
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2012
225 p. : ill.
ISBN
9789045114088 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

De Belgische kust, jaren zestig. Dat is niet toevallig de setting waartegen Jan Simoen zijn nieuwe jeugdroman laat afspelen. De auteur, opgegroeid in Middelkerke, biedt met dit verhaal een portret van zijn jeugd aan zee. Een aantal elementen uit het boek zijn waargebeurd. De broertjes Joris en Pieter spelen vaak met vriendjes in de duinen en meestal is dat spel oorlogje. Met houten geweren en elastieken van verknipte autobanden als munitie vechten de maten keer op keer opnieuw de strijd uit tussen de Engelsen en de Duitsers.
Dat de Tweede Wereldoorlog dan misschien wel al vijftien à twintig jaar voorbij is, maar nog vers in het geheugen van de betrokkenen ligt, merk je aan alles. Volwassenen bekijken 'moffen' nog steeds met argwaan, en naast de sporen die het landschap draagt, zoals bunkers, een kapotgeschoten torentje en de graven van strijders op de kerkhoven, zijn er ook de geheimen en de gevoeligheden die de ouderen verzwijgen, maar waaraan een nieuwe generatie subtiel merkt …Lire la suite
Joris (10, ik-figuur) en zijn vrienden spelen vaak oorlogje rond de bunkers in de duinen van Middelkerke, het Vlaamse kustdorp waar ze wonen. In de omgeving zijn nog veel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog, wat de kinderen zeer fascinerend vinden. Hun ouders vertellen er nauwelijks over, maar als Joris een oude foto uit die tijd vindt, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen. Tijdens een spel in de duinen op verboden terrein doen de jongens een heel spannende vondst en in een lange nacht ontdekt Joris uiteindelijk wat zijn ouders in de oorlog hebben meegemaakt. Het omslag en de titel doen een spannend jongensboek vol actie vermoeden, maar het zijn vooral de alledaagse belevenissen en kleine avonturen van een 10-jarige jongen die centraal staan. De hoofdstukken, voorzien van kleine zwart-witillustraties, geven een mooie sfeertekening van het Vlaanderen van de jaren zestig, met dito taalgebruik. Met veel warmte, humor en inlevingsvermogen geschreven. Gedeeltelijk gebase…Lire la suite

De nacht van 2 april

Dit verhaal speelt zich af in 1963, achttien jaar na het einde van de oorlog. Maar de oorlog is nog heel erg aanwezig in het dorp aan de kust waar Joris woont. Joris geniet ervan om tijdens de zomervakantie met zijn makkers op het strand en tussen de duinen oorlogje te spelen.  Ze vinden het leuk om in de bunkers te spelen, oorlogspullen op te graven en op zoek te gaan naar geheime tunnels. In de duinen zwerft ook Pier Storme rond. Een zeer geheimzinnige figuur met één been. Pier zou zijn been verloren zijn door de oorlog. Vroeger had hij een boerderij. Toen hij het land aan het ploegen was, zou zijn paard op een mijn getrapt hebben en is deze ontploft. Sindsdien zwerft Pier rond, op één been en met een kruk.
Op een dag komen de jongeren een man tegen in de duinen. Hij spreekt Duits en blijkt een goede vriend te zijn van Pier. De jongens proberen zo ver mogelijk uit de buurt te blijven van dit vreemde duo. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.
De vader van Joris bewaa…Lire la suite

À propos de Jan Simoen

Jan Simoen, né le 9 décembre 1953 à Nieuport, est un joueur de football belge, qui évoluait comme attaquant de pointe. Il met un terme à sa carrière professionnelle en 1987, mais continue ensuite à jouer dans les séries provinciales jusqu'en 1997.

Carrière

Après avoir joué en équipes de jeunes du VV Oostduinkerke, Jan Simoen rejoint les rangs de l'AS Ostende, club de Division 2. Il fait ses débuts en équipe première en 1970. Lors de sa première saison, le club descend en Division 3. Mais malgré ces mauvais résultats sportifs, à seulement 17 ans, il s'impose comme un joueur de base de l'équipe ostendaise. En 1973, le club décroche le titre dans sa série et remonte en Division 2. Il termine vice-champion la saison suivante, permettant au club de remonter en première division. …En lire plus sur Wikipedia