Livre
Néerlandais

Van wolf tot watje : hoe je dier een huisdier werd

Jan Paul Schutten (auteur), Sebastiaan Van Doninck (dessinateur)

Van wolf tot watje : hoe je dier een huisdier werd

Public cible:
9-11 ans et plus
Waarom geven katten kopjes? Kunnen honden de toekomst voorspellen? Kan je een vis kunstjes leren? 'Van wolf tot watje' helpt je om in het hoofd van je huisdier te kijken. Zo weet je wat je dier nodig heeft om gelukkig te zijn. Weetjes en tips om je dier op te voeden, je in te leven in zijn wereld en de taal van je dier te verstaan.
Titre
Van wolf tot watje : hoe je dier een huisdier werd
Auteur
Jan Paul Schutten
Dessinateur
Sebastiaan Van Doninck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
78 p. : ill.
ISBN
9789076830414

Commentaires

Waarom geven katten kopjes en kan je bunzingen beter niet aaien? Waren goudvissen vroeger hun gewicht in goud waard en kan mijn hond de toekomst voorspellen? Het zijn maar enkele van de talrijke vragen die uitvoerig aan bod komen in Van wolf tot watje. In dit bijzonder overzichtelijke boek komen we te weten hoe courante huisdieren zijn geëvolueerd van wilde, soms gevaarlijke dieren, tot de lieve beesten die we zo graag in huis halen. Op een originele en vaak bijzonder grappige manier vertelt Jean Paul Schutten waarom onze honden, katten, kleine knagers en jagers, vogels, vissen en reptielen zijn zoals ze zijn, waar ze vandaan komen en hoe het domesticatieproces is verlopen. En dan blijkt dat veel gedragingen van huisdieren kunnen worden verklaard vanuit hun wilde verleden. Best handig, want als baasje leer je ook hoe je daarmee om moet gaan en waarop je moet letten wanneer je een huisdier kiest.
Zo weet iedereen ongetwijfeld dat de hond van de wolf afstamt. Mensen vonden kle…Lire la suite
Op een verrassende wijze worden de meest voorkomende huisdieren, zoals honden, katten, knaagdieren, vogels, vissen en reptielen besproken. De meest relevante items over de specifieke dieren worden toegelicht vanuit historisch, gedragsmatig, familiair, territoriaal, fysisch, opvoedkundig, taalkundig en emotioneel perspectief. Dit gebeurt op humoristische wijze. Zo komen vragen aan bod als 'Hoe voelt het om een schildpad te zijn?' en 'Begrijpen konijnen en cavia's elkaar echt?'. Het is een manier om je in te leven in de wereld van de dieren en hun taal te verstaan. Kleurrijke, vrij volle bladspiegel met tekstblokken, voorzien van gekleurde kopjes. Daarbinnen zijn de eerste zinnen van alinea's vetgedrukt. Het lettertype is vrij klein. De teksten worden ondersteund door grappige, functionele kleurentekeningen in een geheel eigen stijl. Heel veel nuttige weetjes worden gepresenteerd, zodat een zeer compleet opvoedkundig beeld over elke dierensoort ontstaat. De gehanteerde tekst nodigt uit…Lire la suite

Van Wolf tot Watje

Een informatief boek over huisdieren, heeft dat nog een meerwaarde, als je zowat alle gewenste informatie ook wel op het wereldwijde web kan terugvinden? Zeker wel, als het om zo’n leuk boek als ‘Van Wolf tot Watje’ gaat, een boek dat de juiste combinatie weet te vinden tussen louter informatief en humoristisch. Gecombineerd met de amusante tekeningen van Sebastiaan van Doninck heeft dit boek heel wat pluspunten die je bovendien behoorlijk wat klik- en zoekwerk op de pc besparen.
Na een korte intro over de hersenen van dieren – waaruit weer maar eens blijkt dat mensen die hun dieren vermenselijken complete idioten zijn – komt in de volgende zeven hoofdstukken de zowat gehele huisdierenpopulatie aan bod, gaande van de oude vertrouwde honden en katten, over de fret en de kanarie tot de iets exotischere slang.
Zoals de achterflap vermeldt, krijg je een massa weetjes en tips voorgeschoteld om je favoriete dierenmaatje beter te begrijpen. Wie steeds al wou weten waarom honden a…Lire la suite

Suggestions