Livre
Néerlandais

Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden

Jan Paul Schutten (auteur), Jeroen Funke (dessinateur)

Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden

Public cible:
9-11 ans et plus
Van hamburgers tot hagelslag, van patat tot pizza: gerechten, dranken en ingredie͏̈nten hebben hun eigen verhaal. Met grappige tekeningen in bruin/oranje. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Voeding
Sujet supplémentaire
Voeding ; weetjes, Eetgewoonten
Titre
Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden
Auteur
Jan Paul Schutten
Dessinateur
Jeroen Funke
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2009
131 p. : ill.
ISBN
9789046805909

Commentaires

In circa zestig korte hoofdstukjes wordt er van alles verteld over eten en eetgewoontes van Nederlanders en andere volkeren. Er zijn diverse hoofdstukjes met product- en marktinformatie opgenomen, zoals de geschiedenis van Pepsi en Coca Cola, hoe de hamburger, hotdog of pizza de wereld veroverde of waarom wij als enigen ter wereld hagelslag van Venz eten op ons brood. Per onderwerp zijn er ongeveer twee bladzijden gereserveerd, geïllustreerd met een grappig, stripachtig tekeningetje om de wetenswaardigheden waar dit boekje vol mee staat op te vrolijken. De zwart-wittekeningen zijn met bruin/oranje accenten uitgevoerd, het boekje is sober uitgegeven. Dit ontkracht de leuke 'broodje-aap' verhalen echter geenszins; van prehistorisch eten tot eten in je shampoo of cowboyvoedsel, alle verhaaltjes zijn onderhoudend, leuk kort en bondig beschreven maar ook zeer informatief. De schrijfstijl is zakelijk, maar ook humoristisch. Een aanrader voor koks in de dop of voor hen die om een interessant…Lire la suite

Graaf Sandwich

Dit is een boekje om van te snoepen. In korte hoofdstukjes krijg je de geschiedenis van een eindeloze reeks etenswaren die tot de dagelijkse voeding behoren: ketchup, pizza, friet, kroket, pasta, … Tot de Nederlandse voeding weliswaar, getuige de pindakaas, beschuit met muisjes, drop, enz. De blik is zo op zichzelf gericht dat de auteur over hagelslag zelfs beweert: “Zelfs vlak over de grens, in België is het al lastig te krijgen;” (p. 119) Over een heel aantal merkproducten krijg je de ontstaansgeschiedenis te horen: Kellogs, Coca-Cola, Pepsi, Mars, Wrigley. De weetjes zijn vaak wel aardig, maar niet echt goed geschreven, in een wat geforceerd humoristische stijl.