Livre
Néerlandais

Joseph : de zwarte Mozart

Jan Mulder (auteur)
Het leven van Joseph Boulogne Chevalier de Saint-Georges (Guadeloupe, 1745 - Parijs, 1799), de eerste zwarte klassieke componist.
Titre
Joseph : de zwarte Mozart / Jan Jacobs Mulder
Auteur
Jan Mulder 1940-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2016
373 p.
ISBN
9789401605731 (hardback)

Commentaires

Biografische roman in de ik-vorm over het leven van de eerste zwarte klassieke componist Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George (1745-1799). Vanaf zijn ziekbed kijkt de stervende componist terug op zijn leven. Hij wordt te Guadeloupe geboren als zoon van een plantage-eigenaar en een zwarte slavin. Zijn vader heeft grote ambities voor zijn getalenteerde zoon. De jonge Joseph vertrekt op tienjarige leeftijd met zijn ouders naar Parijs. Daar ontwikkelt hij zich tot schermer en violist. Niet alleen door zijn virtuositeit valt hij op, zijn exotische uiterlijk maakt dat hij aantrekkelijk is voor de Parijse vrouwen. Als componist boekt hij succes. Tijdens de Franse revolutie kiest hij de kant van de revolutionairen. Maar door zijn huidskleur wordt hij nooit echt geaccepteerd. Gaandeweg wordt de strijd tegen slavernij steeds belangrijker in het leven van Saint-George. De auteur (1940, Medan, Indonesië) is beeldend kunstenaar en schreef een beeldrijke, diepgaande roman over deze boeiende, m…Lire la suite

À propos de Jan Mulder

CC BY-SA 3.0 nl - Image by HMG

Johan (Jan) Mulder, né à Bellingwolde (Pays-Bas) le 4 mai 1945, est un ancien footballeur néerlandais.

Biographie

L'essentiel de sa carrière s'est déroulé dans deux clubs : le RSC Anderlecht et l'Ajax Amsterdam. En Belgique, il a été le meilleur buteur en 1967 avec 20 buts.

Il fut le dernier joueur écarté de la liste des 22 de Rinus Michels pour la coupe du monde 1974 en Allemagne, qui vit l'équipe néerlandaise atteindre la finale face au pays organisateur.

Après sa carrière de footballeur, il est devenu journaliste, éditorialiste et une personnalité de la télévision aux Pays-Bas.

Son fils Youri Mulder fut également un footballeur professionnel.

Carrière comme joueur