Livre
Néerlandais

De schaduw van het kruis : het verslag van een reis naar Jeruzalem in het spoor van Godfried van Bouillon

Jan Leyers (auteur)

De schaduw van het kruis : het verslag van een reis naar Jeruzalem in het spoor van Godfried van Bouillon

Genre:
Op de motor volgde Leyers de route van de eerste kruistocht en ging op zoek naar de sporen van de kruisvaarders. Onderweg ontdekt hij de conflicten tussen Serviërs en Kroaten, Turken en Grieken, Israëliërs en Palestijnen de bloedige erfenis zijn van een doldriest avontuur dat zich bijna duizend jaar geleden afspeelde.
Sujet
Kruistochten
Titre
De schaduw van het kruis : het verslag van een reis naar Jeruzalem in het spoor van Godfried van Bouillon
Auteur
Jan Leyers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Van Halewyck, 2002
359 p., [24] p. pl. : ill.
ISBN
90-5617-398-7

Commentaires

Twee jaar voor de start van zijn avontuurlijke tocht zit Jan Leyers tegenover de directeur van een televisieproductiehuis. Zijn voorstel wordt probleemloos aanvaard. In elf afleveringen zal hij de historische eerste kruisvaart overdoen op een motorfiets, van Bouillon naar Jeruzalem, 5535 km. De motorrijder vertoont met zijn helm en motorpak, alleen en rechtop gezeten, trouwens nogal wat gelijkenis met de ridders van destijds. De eerste kruistocht is verbonden met de naam van Godfried van Bouillon en Jan Leyers treedt daarom zoveel mogelijk in zijn voetsporen. Voortdurend vraagt hij zich op zijn reis af wat de graaf negen eeuwen geleden moet hebben ervaren. Verder houdt Leyers de formule relatief eenvoudig. Op bijna alle stopplaatsen, meestal historische steden, ontmoet hij iemand die er al jaren woont en hem met verhalen meeneemt naar de Middeleeuwen. Hij bezoekt eeuwenoude sites, ruïnes, kerken, hospitalen. De band met de oorlogen die de kruisvaarders moesten voeren, is nooit ver weg…Lire la suite
Paus Urbanus II stuurde in 1096 Godfried van Bouillon op kruistocht: niet als de leider, maar wel, uiteindelijk als Koning van Jeruzalem. Leyers maakte deze tocht opnieuw, per motor, met een cameraploeg van Canvas (van de Belgische televisie). Het wordt een fantastische reis, van 5500 km, maar geen pretje. De Kruistochten hebben goed merkbare sporen langs de route nagelaten, denk aan Servië/Kroatië, Turken/Grieken, Israël/Palestina. Hij reist aan de hand van Runciman's History of the Crusades. Naast het relaas van de reis, de bezochte plaatsen, en de talrijke, vaak heel interessante, ontmoetingen, krijgen we veel informatie over Godfried en zijn, zeg maar, verrichtingen: grotendeels een spoor van bloed en vernieling. Dat meteen al begint bij het verslag van de pogrom in Worms. Het verhaal is degelijk, met vaart geschreven, soms wat olijk van toon, maar zeer onderhoudend en interessant 350 pagina's lang. Vijf kaartjes, twee katernen met 24 fotopagina's in kleur en register.