Livre
Néerlandais

Zij die dromen doden slapen nooit

Jan Guillou (auteur), Bart Kraamer (traducteur)
Titre
Zij die dromen doden slapen nooit
Auteur
Jan Guillou 1944-
Traducteur
Bart Kraamer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
De som dödar drömmar sover aldrig
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2019
367 p. : ill.
ISBN
9789044640496 (hardback)

Commentaires

Deel acht van de reeks 'De grote eeuw' van de bekende Zweedse roman- en thrillerauteur Jan Guillou. Deze reeks over de twintigste eeuw beschrijft de grote (politieke) geschiedenis en mengt deze met de levensverhalen van de Noorse broers Lauritz, Sverre en Oscar en die van hun kinderen en kleinkinderen. Dit deel speelt tussen de jaren 1972 en 1975 en sluit direct aan bij het vorige deel: '1968'*. De Europese linkse bewegingen komen in een steeds gevaarlijker vaarwater terecht, omdat verschillende veiligheidsdiensten, onder meer die van Zweden en Duitsland, steeds meer jacht maken op elke linkse afwijking. Hierbij spelen met name de Palestijnse kwestie en de opkomst van de Rote Armee Fraktion een grote rol. Eric Letang (kleinzoon van Oscar) en zijn Duitse vriendin Gertrude zijn verwikkeld in dit gevaarlijke politieke ‘droomspel’ van een klasseloze maatschappij. Boeiend geschreven in die meeslepende schrijfstijl van Guillou en herkenbaar voor degene die er in die jaren vlak bij stond.

Meinhoff, Böll en Bloomsbury

Guillou beschrijft de steeds grimmiger sfeer in de ongeduldige jaren zeventig.

De Zweedse schrijver Jan Guillou krijgt maar niet genoeg van zijn reeks 'De grote eeuw', een epos dat de hele twintigste eeuw beslaat. Het begon allemaal in 1901 met de drie Noorse visserszonen Lauritzen die het in Duitsland tot ingenieur schopten, rijk werden en uitwaaierden over heel Europa. Aanvankelijk had Guillou een vijftal romans voor ogen, maar met 'Zij die dromen doden slapen nooit' zit hij nu al aan deel acht. Het boek speelt zich af in de jaren zeventig, een tijd die de schrijver als dertiger zelf heeft meegemaakt en die hij vanuit zijn eigen ervaringen minutieus in beeld brengt.

Het boek opent met de dood van oom Sverre. Zijn eigenaardige testament doet een schokgolf door de familie gaan, ondanks het feit dat ze allemaal behoorlijk veel erven. Het overlijden van Sverre betekent meteen het einde van de eerste generatie Lauritzen. De derde generatie treedt nu op de voorgrond, met in de hoofdrol Eric Letang, kleinzoon van de tweede broer Oscar en een soort alter ego…Lire la suite

À propos de Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou, né le 17 janvier 1944 d’un père breton et d’une mère norvégienne à Södertälje, est l’un des plus célèbres écrivains et journalistes suédois. Parmi ses ouvrages, les plus connus sont ses romans mettant en scène l’espion suédois Carl Hamilton et sa trilogie du templier Arn Magnusson.

Guillou est devenu célèbre pour avoir révélé un scandale lié aux services secrets en 1973 (L’« affaire IB »). Cette révélation lui a valu dix mois d’emprisonnement. Il est aujourd’hui un journaliste indépendant influent, en particulier sur le conflit au Moyen-Orient et diverses questions intérieures. Ses articles, publiés dans le plus important organe de presse suédois, Aftonbladet, critiquent notamment la manière dont les États-Unis mènent leur « guerre contre le terrorisme », l’occupation des territoires palestiniens par Israël, les services secrets suédoi…En lire plus sur Wikipedia