Livre
Néerlandais

De blinde passagiers

Jan Brokken (auteur)
De levens van de passagiers op een vrachtschip dat naar Zuid-Amerika vaart.
Sujet supplémentaire
Avonturenromans, vluchtelingen, migranten
Titre
De blinde passagiers
Auteur
Jan Brokken
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 1995
415 p.
ISBN
90-254-1461-3

Commentaires

Maurice Schotel boekt als passagier op een vrachtschip dat uiteindelijk naar Zuid-Amerika zal varen. Aan boord blijkt een vrouw, Adriana, mee te varen, alsmede twee Russische verstekelingen, die naar Amerika willen. Zoals het voor Schotel een vlucht is uit zijn leven dat op een dood spoor lijkt te zijn geraakt, is het dat ook voor de vrouw. Aan het eind lijken de vrouw en de verstekelingen, die ontdekt, gepakt en teruggestuurd worden, de verliezers - maar zij vinden een manier om met dat verlies te leven. En Schotel heeft niet alleen zichzelf teruggevonden, maar ook heeft hij zich kunnen verzoenen met zijn jeugd en zijn vader. Het boek hinkt op meer gedachten, de verhaallijnen krijgen nergens een natuurlijke samenhang. Het lijkt of Brokken, die een paar knap gecomponeerde romans op zijn naam heeft staan, zich hier vertild heeft aan de te gecompliceerde plot. De losse delen boeien soms, het geheel overtuigt niet, ondanks de voortreffelijke documentatie die in de meeste gevallen schijnb…Lire la suite

À propos de Jan Brokken

CC BY-SA 4.0 - Image by Vera de Kok

Jan Brokken est un écrivain et journaliste néerlandais né le 10 juin 1949 à Leyde. Il a remporté, en 1988, le prix Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, une des plus hautes récompenses littéraires de son pays.

Biographie

Jan Brokken parle plusieurs langues, dont le français. Reconnu comme l'un des plus grands écrivains de son temps dans son pays, traduit dans de nombreux pays,, il demeure peu connu en France, du grand public comme des critiques. Seuls deux livres ont été traduits à ce jour en français : Les Âmes baltes en 2013 et Le Jardin des Cosaques en 2018.

Le Jardin des Cosaques (2018)

Les critiques français commencent à s'intéresser à Jan Brokken lors de la trad…En lire plus sur Wikipedia