Livre
Néerlandais

Afgelegen

James Wood (auteur), Arie Storm (traducteur)
Een Engelse projectontwikkelaar bezoekt samen met zijn jongere dochter voor het eerst zijn oudere dochter die al jaren in de Verenigde Staten als hoogleraar filosofie werkt, waarbij gaandeweg meer duidelijk wordt waarom de oudere dochter moeite heeft om gewoon gelukkig te zijn.
Titre
Afgelegen
Auteur
James Wood 1965-
Traducteur
Arie Storm
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Upstate
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
256 p.
ISBN
9789021409924 (paperback)

Commentaires

Zorgen om een kind

Roman. In Afgelegen brengt James Wood de leden van een versplinterd gezin samen.

Alan Querry, een zestiger, woont in Northumberland in Noord-Engeland. Zijn dochters Vanessa en Helen leven in de Verenigde Staten. Helen maakt carrière in de platenindustrie. Vanessa, docente filosofie, heeft minder talent voor lichtheid en geluk dan haar zus. Wanneer ze bij filosoof Thomas Nagels leest dat niets ertoe doet 'inclusief iemands wanhoop over het feit dat niets ertoe doet', dan dreigt dat inzicht haar te verpletteren.

In haar jeugd waren er al onrustbarende incidenten. Vanessa liep weg uit de kostschool en besloot al haar bezittingen weg te geven. Nu krijgt Alan eeen bericht van de vriend van Vanessa. Het gaat niet goed met haar. Ze is van de trap gevallen - of heeft ze zich ervan gestort? Helen en Alan bezoeken Vanessa, die in Saratoga Springs in het noorden van de staat New York woont.

In Afgelegen volgt James Wood, literair criticus voor The New Yorker en bekend van het onmisbare Hoe fictie werkt en de roman Het boek tegen God, het vertrouwde re…Lire la suite

Veel blijft op overtuigende wijze onuitgesproken

Als recensent voor The Guardian in Groot-Brittannië en vervolgens voor The New Republic en The New Yorker in de VS, heeft James Wood een gedegen reputatie opgebouwd. Hij geldt als een gezaghebbend literair criticus in het Engelse taalgebied. In die hoedanigheid aarzelde hij niet groten als Don DeLillo, Jonathan Franzen, Donna Tartt en Zadie Smith de les te lezen.

Na The Book Against God (2003) begeeft Wood zich met Afgelegen (Upstate) opnieuw op het pad van de literaire fictie. Op dit terrein zijn zijn ambities bescheidener.

Alan Querry is een Noord-Engelse projectontwikkelaar van laat in de zestig. Zijn oudste dochter, Vanessa, is hoogleraar filosofie en woont in Saratoga Springs in upstate New York. Zij leed als kind al aan depressies en wanneer Querry verneemt dat Vanessa mogelijk een zelfmoordpoging heeft gedaan, reist hij af naar de VS. Zijn andere dochter, Helen, is daar toevallig al, vanwege haar werk: ze is manager bij een platenmaatschappij. Helen geldt als de meer optimistische en zelfverzekerde van de twee.

In Saratoga Springs lijkt er op het eerste gezicht minder aan de hand dan de alarmerende berichten suggereerden. Tegelijk wordt duidelijk dat er van alles broeit in de familie Querry, dat het beeld van een succesrijke en blijmoedige Helen nuance behoeft en dat er onverwerkt verdriet uit het verleden speelt. Daari…Lire la suite

Alan Querry, een projectontwikkelaar uit Newcastle, gaat naar New York, waar hij zijn jongere dochter Helen ontmoet. Samen reizen ze naar Saratoga Springs, waar Vanessa, zijn oudere dochter en hoogleraar filosofie, woont. Eerder kreeg Helen een bericht van Josh, vriend van Vanessa, waarin hij zorgen over Vanessa bekendmaakte. Het verhaal draait om deze familiereünie en de interactie tussen de familieleden. De alwetende verteller neemt soms afstand van de personages en kijkt daarna weer in het hoofd van Alan en af en toe in dat van Helen. Wie Vanessa precies is, blijft een raadsel tot meer feiten worden onthuld, waaruit blijkt dat zij altijd al zeer fragiel was. Zij is een van de mensen die het moeilijk vinden om gewoon gelukkig te zijn. Wat de reden hiervan is en of filosofie ons kan helpen van het leven te genieten of het juist moeilijker maakt, zijn de centrale vragen. Er is weinig spannende actie, maar toch is het allesbehalve saai. Het is de auteur (1965), een gerenommeerde litera…Lire la suite

À propos de James Wood

James Wood (né à Durham en 1965) est un critique littéraire britannique.

Biographie

À l'instar d'Harold Bloom, il plaide pour une approche esthétique plutôt qu'idéologique de la critique littéraire. Dans une interview accordée au Harvard Crimson, James Wood explique ainsi que « le roman existe pour affecter… pour troubler profondément. » Quant au lecteur, il doit approcher le texte comme un auteur, « c'est-à-dire, en faisant des jugements esthétiques. »

James Wood est considéré comme un des meilleurs critiques contemporains. Susan Sontag, Harold Bloom, Cynthia Ozick, Christopher Hitchens ou Saul Bellow (avec qui il a enseigné à l'université de Boston) ont loué son travail. Martin Amis a dit de lui, dans une interview, « qu'il était un critique merveilleux, un des derniers. »

On peut lire ses critiques dans The New Yorker, journal qu'il a rejoint en…En lire plus sur Wikipedia