Livre
Néerlandais

Alsjewiewas ?

Ivo Van Orshoven (auteur), Wout Olaerts (dessinateur)
Vincent en zijn klasgenoot Abdellah wisselen van persoon door een Arabisch toverboekje. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Alsjewiewas ?
Auteur
Ivo Van Orshoven 1946-2000
Dessinateur
Wout Olaerts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2000
82 p. : ill.
ISBN
90-6565-954-4

Commentaires

Hoofdfiguren in dit verhaal zijn Vincent, het uiterst beschermd opgevoede zoontje van steenrijke ouders, en de Marokkaanse Abellah, een klasgenoot van Vincent. Is in normale omstandigheden het verschil al erg groot, bij een per-soonsverwisseling komt er nog een schepje bovenop. En dat allemaal door Abdellahs onvoorzichtige uitlating over een toverboekje van zijn vader waar niemand ooit in gelezen heeft, want dan...

Het lijkt wel of de eerste verwisseling een soort kettingreactie in gang zet en binnen de kortste tijd zitten de jongens in de huid van een pianolerares, een politieagent, een dokter. Op een gegeven ogenblik is de verwarring zo groot dat de jongens er zelf niet meer uitkomen.
Voor Vincent heeft het hele avontuur nog een plezierig gevolg want in een van zijn nieuwe gedaantes heeft hij zijn overbezorgde ouders ervan kunnen overtuigen dat ze hun zoon meer vrijheid moeten gunnen.

Dat het verhaal bol staat van bizarre ontwikkelingen spreekt haast vanzelf. Kluch…Lire la suite
Vincent Guldenboord heeft rijke ouders maar leidt een saai leven. Daar komt verandering is als zijn klasgenoot Abdellah bij hem komt met een Arabisch toverboekje, waarmee ze van persoon verwisselen. Voordat ze weer in hun eigen lichaam terugkeren, veranderen ze eerst nog in diverse andere personen, zoals de pianolerares juffrouw Mozart, een politieagent en de dokter. Het gegeven biedt mogelijkheden voor een aardig verhaal, maar het boek blijft wat steken in al te grote toevalligheden, een gebrek aan karaktertekening en wat abrupte sprongen in de tijd. Na de gebeurtenissen krijgt Vincent meer vrijheid, maar welke uitwerking de gebeurtenissen op zijn ouders hebben gehad, komen we nauwelijks te weten. Grappige kleurige omslagtekening, stevig gebonden, duidelijke lay-out en een stripachtige zwart-witte illustratie aan het begin van ieder hoofdstuk. Correct Nederlands. Geschikt om voor te lezen en zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar.