Livre
Néerlandais

Pandora's dochter

Iris Johansen (auteur)
Een vrouwelijke kinderarts neemt het op tegen een wrede crimineel die in het bezit wil komen van een eeuwenoud boek waarin de paranormale gaven van haar voorouders staan beschreven.
Titre
Pandora's dochter
Auteur
Iris Johansen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Pandora's daughter
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Sijthoff, 2009
347 p.
ISBN
9789021802589

Commentaires

Met haar 71 jaar is de Amerikaanse Iris Johansen de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd. Dat een rijpere leeftijd echter geen nadeel hoeft te zijn voor creativiteit en kwaliteit bewijst bv. de 79-jarige Clint Eastwood in de filmwereld. In het geval van Johansen valt toch te vrezen dat er stilaan sleet komt op de formule. Wat ze in Pandora's dochter opdist, is immers vergezocht, saai en bij momenten stomvervelend.

Het verhaal gaat van start met een flashback waarin de 15-jarige Megan Blair getuige is van de dood van haar moeder. Twaalf jaar later komt Megan, die ondertussen een artsenopleiding is begonnen, er bij toeval achter dat haar moeder een 'Pandora' was, ofwel dat ze over de ultieme vorm van paranormale begaafdheid beschikte. Natuurlijk heeft Megan de speciale gave van haar moeder geërfd, of dat is althans wat de schurk Molino denkt wanneer hij de jacht op Megan opent om daarmee de dood van zijn zoon Stephen te wreken. Megan krijgt hulp van Neal Grady, een m…Lire la suite
Megan Blair, een jonge arts in Atlanta, is een speciale vrouw. Als 15-jarige verloor ze haar moeder en sindsdien woont ze bij haar oom. Op een avond wordt ze met opzet bijna van een brug gereden. De volgende dag duikt Neal Grady op, een vriend van haar moeder in de laatste zomer van haar leven. Zijn komst brengt het leven van Megan in een bizarre, dreigende stroomversnelling van gebeurtenissen en ervaringen. Centraal staat de jacht op en het bewaren van het Grootboek, een 500 jaar oud boek met de volledige stamboom van en bijzonderheden over de familie Delanez, die al sinds de Inquisitie vervolgd wordt, én nog steeds! Het boek zorgt voor een nogal vergezocht kat-en-muisspelletje, waarin de strijd tussen goed en kwaad, en paranormale gaven een hoofdrol spelen. De stijl is pittig en helder, de karaktertekeningen en de gevoelsturbulenties zijn efficiënt verwoord. Vlijmscherpe dialogen en een niet alledaagse plotopbouw bezorgen de lezer enkele uren angstaanjagende spanning. Het verhaal is…Lire la suite

À propos de Iris Johansen

Iris Johansen, née le 7 avril 1938 à Saint-Louis, dans l'État du Missouri, est une femme de lettres américaine, auteur de roman policier, de thriller et de roman d'amour.

Biographie

Depuis 1983, elle publie des romans sentimentaux et de romance policière. Elle s'oriente ensuite vers l'écriture de thrillers dans lesquels les personnages féminins tiennent toujours les rôles principaux, notamment Eve Duncan, experte en remodelage facial, héroïne de près de vingt romans.

Pour Claude Mesplède, « si Iris Johansen utilise les mêmes recettes et multiplie les clichés, elle atteint néanmoins son principal objectif, captiver ».

Certains de ses romans sont coécrits avec son fils Roy Johansen.

Œuvre

Romans

En lire plus sur Wikipedia