Livre
Néerlandais

Zo zeg je dat! : op, onder ...

Ingrid Godon (dessinateur), Sandrine Lambert (auteur)
Public cible:
0-2 ans et plus
Tien kleurprenten met tegengestelde voorzetsels en bijwoorden. Zo staat Nellie voor de boom en Cezar erachter, zit Nellie op de stoel en Cezar eronder.
Titre
Zo zeg je dat! : op, onder ...
Dessinateur
Ingrid Godon
Auteur
Sandrine Lambert
Titre uniforme
Zo zeg je dat! : op, onder ...
Langue
Néerlandais
Éditeur
Averbode: Averbode, 2012
21 p. : ill.
ISBN
9789031735754 (hardback)

Commentaires

Nellie en Cezar, de muis en kikker van illustratrice Ingrid Godon, zijn een bekend duo. Rondom deze figuren bestaat een hele reeks van uitgaven: van lees- en leerboeken tot een tv-serie. 
Zo zeg je dat! is een kartonboekje met afgeronde hoeken. In tien kleurprenten worden tegengestelde woordparen uitgebeeld, zoals voor-achter, eerste-laatste, onderste-bovenste. De opbouw is overzichtelijk. De linkerpagina is steeds een grote prent waarin beide begrippen verwerkt zijn. Op de rechterpagina staat een rijmpje met daarbij nog twee illustraties van de begrippen.
De illustraties zijn rustig door de zachte kleuren en de afwezigheid van details. Ze beelden de begrippen helder en toegankelijk uit, bijvoorbeeld Nellie voor en Cezar achter een boom. De tekeningen sluiten mooi aan bij de leefwereld van peuters. Doordat ieder begrip twee keer wordt uitgebeeld, worden verschillende toepassingen getoond. Je kunt bijvoorbeeld de eerste in een rij zijn, maar ook de eerste in een wedstr…Lire la suite
In dit - iets groter dan gebruikelijk - kartonboekje met twee afgeronde hoeken beelden Nellie en Cezar* (tegengestelde) voorzetsels uit. Voor en achter de boom, eerste en laatste in de rij, naast en tegenover elkaar zitten, omhoog en omlaag, veraf en dichtbij. Steeds staat een koppel voorzetsels centraal. Op de linkerpagina staat een prachtige prent, in de bekende stijl van de illustratrice; de tegengestelde voorzetsels worden in zijn algemeenheid uitgebeeld. Op de rechterpagina staat een kort, puntig versje; met wisselende rijmschema’s. Het versje staat in een nonchalant geschilderd kleurvlak; rondom staan twee kleine tekeningen die precies passen bij het versje. Alles bij elkaar is het een prachtige uitgave die jonge kinderen steeds opnieuw uitnodigt om te kijken, (mee) te ‘lezen’, te leren, na te doen en te herkennen in de eigen omgeving. De woordenschat wordt spelenderwijs uitgebreid en begrippen worden gevuld; dit zorgt voor goede voeding om talig verder te ontwikkelen. Aanrader…Lire la suite

À propos de Ingrid Godon

Ingrid Godon, née le 29 août 1958 à Wilrijk (Anvers) (Belgique), est une autrice et illustratrice belge néerlandophone de littérature de jeunesse.

Biographie

Ingrid Godon est belge, originaire des Pays-Bas, et vit à Lierre.

Elle a suivi un an la formation de l'Académie des Beaux-Arts de Lierre, et est ensuite suivie par son ancien professeur Rik Van den Brande, illustrateur également.

Ses principaux matériaux d'illustration sont « les pastel gras, les crayons de couleur et la peinture ».

Elle commence à illustrer des ouvrages à la fin des années 1980. Au milieu des années 1990, et durant plusieurs années, elle illustre les dizaines d'albums de la série Nelly et César, écrites par divers auteurs.

Ses albums en néerlandais sont traduits dans plusieurs langues, dont le français.

Ses…En lire plus sur Wikipedia