Livre
Néerlandais
Titre
Ziek / Jan Van Coillie ; tek. Ingrid Godon
Dessinateur
Ingrid Godon
Auteur
Jan Van Coillie
Langue
Néerlandais
Éditeur
Averbode: Altiora, 2005
[20] p. : ill.
ISBN
90-317-2249-9 9789031722495 (hardback)

Commentaires

De bekende 'Nellie & Cezar'-blokboekjes willen woorden aanleren. In de sprekende, dynamische illustraties van Ingrid Godon en de ritmische versjes van Jan Van Coillie kunnen jonge kleuters zich perfect herkennen.

In Ziek wil Nellie buiten spelen met haar nieuwe bal. Cezar kan niet mee, want hij is ziek. Meteen speelt Nellie verpleegstertje: "Ik stop je warmpjes onder; / Lig je knus en zacht? / Hier staat een glaasje water, / dat heb ik jou gebracht." In eenvoudige, vlot klinkende versjes krijgen de kleuters een overzicht van alles wat er met je gebeurt als je ziek in bed ligt. De 'nieuwe woordjes' zitten spontaan verwerkt in het verhaaltje: "Twee druppeltjes, een suppo, / een pilletje en half, / een lepeltje siroop nog / en een beetje...(zalf)".

In Jarig! trekt Cezar alle registers open om Nellie een heerlijk verjaardagsfeestje te bezorgen: vlaggetjes, een versierde stoel, cadeautjes, een kroon, taart met kaarsjes en natuurlijk ook een lied. Ook hier zorgt …Lire la suite
Oblong hardkartonnen boekje met afgeronde hoeken over het benoemen van voorwerpen in verband met ziek zijn. Hoofdpersonen zijn de muis Nellie en de kikker Cezar. Soms is Nellie aan het woord, soms Cezar, zonder dat dit duidelijk wordt aangegeven. Dat is geen probleem, omdat volwassenen de vierregelige rijmpjes zullen voorlezen. In de eerste zes pagina's vertroetelt Nellie de zieke Cezar. Op de daaropvolgende bladzijden kan het kind met behulp van de voorlezer de voorwerpen uit de voorafgaande tekst aanwijzen en benoemen. Een extra hulp hierbij is het versje; het laatste woord moet geraden worden door het kind. Bij de voorwerpen staan ook suppo's (zetpillen), een woord dat in België beter bekend zal zijn. In het laatste versje een kromme zin ten faveure van het rijm. Grappige illustraties in een soort collagetechniek; de figuurtjes en voorwerpen lijken uitgeknipt, de kleuren zijn overwegend zacht. Tekst en tekeningen op voor- en achterplat. In dezelfde reeks verschenen eerder 'In bad',…Lire la suite

À propos de Ingrid Godon

Ingrid Godon, née le 29 août 1958 à Wilrijk (Anvers) (Belgique), est une autrice et illustratrice belge néerlandophone de littérature de jeunesse.

Biographie

Ingrid Godon est belge, originaire des Pays-Bas, et vit à Lierre.

Elle a suivi un an la formation de l'Académie des Beaux-Arts de Lierre, et est ensuite suivie par son ancien professeur Rik Van den Brande, illustrateur également.

Ses principaux matériaux d'illustration sont « les pastel gras, les crayons de couleur et la peinture ».

Elle commence à illustrer des ouvrages à la fin des années 1980. Au milieu des années 1990, et durant plusieurs années, elle illustre les dizaines d'albums de la série Nelly et César, écrites par divers auteurs.

Ses albums en néerlandais sont traduits dans plusieurs langues, dont le français.

Ses…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions