Livre
Néerlandais

Voorlezen kan iedereen! : handboek met tips, interviews, voorbeelden, klassiekers

Ingrid Godon (dessinateur), Lieve Blancquaert (photographe), Jelle Van Riet (intervieweur)

Voorlezen kan iedereen! : handboek met tips, interviews, voorbeelden, klassiekers

Voorlezen kan iedereen! - ISBN 978 90 7683 064 3

Een boeiend standaardwerk vol teksten over de verschillende aspecten van voorlezen. Met interviews met ondermeer Joke van Leeuwen, Wim de Vilder, Aart Staartjes en Hilde Lavens.

Voor wie geboeid is door kinder- en jeugdliteratuur en op zoek is naar nieuwe praktische tips en ideeën. Een must voor (groot)ouders, opvoeders, ler

Sujet
Voorlezen
Titre
Voorlezen kan iedereen! : handboek met tips, interviews, voorbeelden, klassiekers / met ill. van Ingrid Godon ; met foto's van Lieve Blancquaert ; met interviews van Jelle van Riet
Dessinateur
Ingrid Godon
Photographe
Lieve Blancquaert
Intervieweur
Jelle Van Riet
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2005
157 p. : ill.
ISBN
9789076830643 (paperback) 90-76830-64-9 (paperback)

Commentaires

Zogezegd 'volkse' sprookjes blijken uiteindelijk duchtig herschreven te zijn door de verzamelaars zelf. De befaamde verzamelaar van Amerindiaanse sprookjes en legenden, Henry Rowe Schoolcraft (1793-1864), stelde zich voor als de objectieve wetenschapper en bewaarder van de Native American folklore, maar 'poetste' het ingezamelde materiaal op om het zogezegd literair en intellectueel interessanter te maken. Zijn redenen kwamen neer een mengeling van commerciële overwegingen, religieuze en politieke overtuigingen, en uiteindelijk een negatief oordeel over de indiaanse talen en culturen. De indianen waren in zijn overtuiging -- in tegenstelling tot wat zijn tijdgenoten dachten -- echter in staat tot "waarachtig, christelijk denken", en daarom moest hun folklore in een 'verbeterde' versie worden opgeschreven. Vanzelfsprekend schrapte Schoolcraft, net als Wilhelm Grimm, zorgvuldig elke seksuele toespeling.

Het onderscheid tussen volkse sprookjes (uit een lange mondelinge verteltradi…Lire la suite
Handboek met inleidende hoofdstukken over verschillende aspecten van lezen en voorlezen en behandeling van het belang van mondelinge overlevering. In aparte hoofdstukken wordt voorlezen aan baby's en peuters tot en met ouderen besproken; ook het voorlezen in de klas, de jeugdbeweging, in ziekenhuizen en aan anderstalige kinderen komt aan de orde. Ieder gedeelte begint met een korte inleiding: het onderwerp wordt uitgewerkt en er worden praktische tips gegeven. Na ieder onderdeeel gegevens over de auteur en een boekenlijst. Acht dubbele pagina's met zwart-witfoto's van vooral Belgische auteurs en hun herinneringen aan lezen en voorlezen. Vlot geschreven, duidelijke letter, bladvulling met kleine schetsjes. Achterin een zoekwijzer met websites en literatuurverwijzingen, en een lijst van organisaties.

À propos de Ingrid Godon

Ingrid Godon, née le 29 août 1958 à Wilrijk (Anvers) (Belgique), est une autrice et illustratrice belge néerlandophone de littérature de jeunesse.

Biographie

Ingrid Godon est belge, originaire des Pays-Bas, et vit à Lierre.

Elle a suivi un an la formation de l'Académie des Beaux-Arts de Lierre, et est ensuite suivie par son ancien professeur Rik Van den Brande, illustrateur également.

Ses principaux matériaux d'illustration sont « les pastel gras, les crayons de couleur et la peinture ».

Elle commence à illustrer des ouvrages à la fin des années 1980. Au milieu des années 1990, et durant plusieurs années, elle illustre les dizaines d'albums de la série Nelly et César, écrites par divers auteurs.

Ses albums en néerlandais sont traduits dans plusieurs langues, dont le français.

Ses…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions