Livre
Néerlandais

Naar zee

Ingrid Godon (auteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Tekstloos prentenboek met duidelijke tekeningen in kleur over een dagje naar het strand. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titre
Naar zee
Auteur
Ingrid Godon
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789020970388 (hardback)

Commentaires

Het stond in de sterren geschreven dat Ingrid Godon ooit eens een volledig boek zou wijden aan de zee. Uitgewerkt in de vorm van een familieuitstap, ook dat mag niet verwonderen. Het zijn allebei elementen die steeds weer terugkeren in Godons prenten. Haar vorige woordloze prentenboek, Het feestenboek (De Leeswelp 2006, p.128), toonde vrolijke, warme familiefeesten. Dit zeeboek zou je als een vervolg daarop kunnen beschouwen, omwille van hetzelfde formaat en dezelfde onbekommerd sentimentele kijk op de feestelijke uitstap naar zee. Godon weet de essentiële elementen van zo'n uitstap te vatten, zoals ze dat eerder deed voor de cruciale feesten in een mensenleven.

Beide boeken delen een gelijknamig hoofdpersonage, Jasper, en stellen eerst zijn familie voor, maar in dit zeeboek krijg je minder 'verhaal' en details dan in het feestenboek. Er is natuurlijk wel een tijdsprogressie (eb en vloed, het ijsje in de namiddag, de picknick aan het eind), en knap is hoe je Jasp…Lire la suite
Louter sfeervolle tekeningen, steeds over de dubbele pagina afgebeeld, laten strand- en zeevertier voor peuters zien. De beelden spreken voor zich: de activiteiten, zoals spelen, zwemmen en een lekker ijsje eten, worden op levendige wijze weergegeven, waarbij de tekst geheel niet wordt gemist! De prachtige illustraties zijn in zachte tinten uitgevoerd, de figuren zijn grappig, karikaturaal en door de simpele belijning ook aandoenlijk; nu en dan is er een tekening vanuit kindperspectief, hetgeen een origineel effect geeft. Tegen de achtergrond van veel lucht, strand en zee zijn er benoembare details te bekijken, herkenbaar voor het jonge kind. Een verzorgd uitgegeven prentenboek rond een geliefd thema, voor peuters vanaf ca. 2,5 jaar, onder begeleiding van ouderen.

Naar zee

Zoals het eerder verschenen ‘Feestenboek’ bestaat dit boek uit alleen maar kijkplaten. Ook nu spelen de gebeurtenissen zich af rond de kleine Jasper. Samen met zijn familie trekt hij naar zee. Op de eerste bladzijde wordt de hele familie voorgesteld. In de dubbele pagina’s die daarop volgen, neemt Ingrid Godon deze familieleden, kijker en verteller mee naar een wereld waarin het zee-beleven zo breed mogelijk benaderd wordt. Zorgvuldig gekozen lijnen en kleuren geven de activiteiten herkenbaar weer. Net zoals het feestenboek is dit een warm boek, dat uitnodigt tot kijken en vertellen, waardoor het de wereld van jonge kinderen groter maakt.

À propos de Ingrid Godon

Ingrid Godon, née le 29 août 1958 à Wilrijk (Anvers) (Belgique), est une autrice et illustratrice belge néerlandophone de littérature de jeunesse.

Biographie

Ingrid Godon est belge, originaire des Pays-Bas, et vit à Lierre.

Elle a suivi un an la formation de l'Académie des Beaux-Arts de Lierre, et est ensuite suivie par son ancien professeur Rik Van den Brande, illustrateur également.

Ses principaux matériaux d'illustration sont « les pastel gras, les crayons de couleur et la peinture ».

Elle commence à illustrer des ouvrages à la fin des années 1980. Au milieu des années 1990, et durant plusieurs années, elle illustre les dizaines d'albums de la série Nelly et César, écrites par divers auteurs.

Ses albums en néerlandais sont traduits dans plusieurs langues, dont le français.

Ses…En lire plus sur Wikipedia