Livre
Néerlandais

Ik moet

Ingrid Godon (dessinateur), Toon Tellegen (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Gei͏̈llustreerde literaire schetsen over 'moeten'.
Titre
Ik moet / portretten door Ingrid Godon ; teksten van Toon Tellegen
Dessinateur
Ingrid Godon
Auteur
Toon Tellegen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2016
91 p. : ill.
ISBN
9789401435635 (hardback)

Commentaires

Na 'Ik wou' (2011)* en 'Ik denk' (2014)** heeft Toon Tellegen samen met de befaamde illustratrice Ingrid Godon, opnieuw een verzameling literair-filosofische schetsen uitgebracht. Leeftijdloze teksten en illustraties staan in kleur op de tegen elkaar liggende pagina’s. Het gebonden boek is zeldzaam mooi grafisch vormgegeven met een omslag en sommige pagina’s van kalkpapier en in een rood, blauw en geel kleurenritme. De teksten beslaan een scala van wat je vindt dat 'moet', maar dat eigenlijk zeer gerelativeerd kan worden. Het boek opent met 'Ik moet niet denken – dat gisteren alles anders was – dan vandaag. Morgen moet ik – dat maar denken – niet vandaag', waarmee de toon voor de volgende 41 'Ik moet'-schetsen is gezet. De perfect bij de schetsen passende illustraties zijn portretten van volwassenen en kinderen. Voor wie 'Ik wou' en 'Ik denk' in bezit heeft, is dit een must-have en anders is dit op alle gebied zeldzaam mooie boek een sieraad voor iedere boekenkast.

Ik moet

Na de lovende kritiek over de twee voorgaande werken ‘Ik wou’ en ‘Ik denk’ verwachtte ik veel van deze nieuwe verzamelbundel van literair-filosofische portretten. De kaft en de stijlvolle grafische vormgeving intrigeerden me alvast. De samenwerking tussen Toon Tellegen en Ingrid Godon zit alvast goed. De kleurrijke teksten en treffende tekeningen passen bij elkaar en geven het boek iets mysterieus en verwonderlijks.Er staan 41 gedachten en portretten in die allemaal iets met moeten te maken hebben. Ze zijn filosofisch getint en vaak ernstig, alleszins zetten ze je aan tot denken. Het boek opent met de krachtige woorden: “Ik moet niet denken dat gisteren alles anders was dan vandaag. Morgen moet ik dat maar denken, niet vandaag.” Soms is de taal somber en neerslachtig: “Ik moet ja zeggen tegen het leven ... Wat een verschrikkelijke opdracht! Ik wil helemaal geen ja zeggen tegen het leven.” Het deed wat met me, soms bleef ik verward achter.Dat wi…Lire la suite

À propos de Ingrid Godon

Ingrid Godon, née le 29 août 1958 à Wilrijk (Anvers) (Belgique), est une autrice et illustratrice belge néerlandophone de littérature de jeunesse.

Biographie

Ingrid Godon est belge, originaire des Pays-Bas, et vit à Lierre.

Elle a suivi un an la formation de l'Académie des Beaux-Arts de Lierre, et est ensuite suivie par son ancien professeur Rik Van den Brande, illustrateur également.

Ses principaux matériaux d'illustration sont « les pastel gras, les crayons de couleur et la peinture ».

Elle commence à illustrer des ouvrages à la fin des années 1980. Au milieu des années 1990, et durant plusieurs années, elle illustre les dizaines d'albums de la série Nelly et César, écrites par divers auteurs.

Ses albums en néerlandais sont traduits dans plusieurs langues, dont le français.

Ses…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions