Livre
Néerlandais

Dag boek, dag zon, dag koek : mijn dag in woordjes

Ingrid Godon (auteur)

Dag boek, dag zon, dag koek : mijn dag in woordjes

Public cible:
0-2 ans et plus
Genre:
Een dag uit het leven van een kleuter: opstaan, wassen en aankleden, ontbijt, school, een boek kopen, een verjaardagsbezoek bij opa, een bibliotheekbezoek en weer naar bed. Links staat het tafereel, rechts de items die daarbij horen. Het boek begint en eindigt met een versje.
Titre
Dag boek, dag zon, dag koek : mijn dag in woordjes
Auteur
Ingrid Godon
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2012
[20] p. : ill.
ISBN
9789401404372 (hardback)

Commentaires

Ingrid Godon draait al meer dan twintig jaar mee in de wereld van de kinderboekenillustraties. Haar naam is onlosmakelijk verbonden met boekjes voor onder andere jonge kleuters, zoals de succesreeks ‘Bo’ en ‘Nellie en Cezar’. Misschien is het daarom ook niet geheel verrassend dat ze in 2009 mee de brochure van ‘Boekbaby’s’ een project van Stichting Lezen vormgaf. Het leesbevorderingproject richt zich tot de allerkleinsten en vertrekt vanuit de idee dat je niet vroeg genoeg met lezen kunt beginnen. Rode draad in zowel de brochure als in dat op deze brochure gebaseerd is, is de idee dat lezen overal in het dagdagelijkse leven verweven zit. Ook voor het hoofdpersonage dat nog maar een peutertje is. Vanuit dat idee wordt de dag van een peutertje ‘ik’ in acht dubbele pagina’s beschreven aan de hand van handelingen als opstaan, wassen, eten, naar de crèche gaan, naar de boekhandel en de bibliotheek, naar opa’s feestje en tot slot naar bed. Op de linkerpagina vind je telkens een sfeervolle a…Lire la suite
Kleurig en warm geïllustreerd hardkartonnen aanwijsprentenboekje in oblong met twee afgeronde hoeken, over de verschillende momenten van de dag uit het leven van een peuter. Op elke spread staat links een paginavullende illustratie van een gebeurtenis. Rechts staat een aantal bij het moment passende, kleine illustraties van voor peuters herkenbare voorwerpen. We zien het jongetje o.a. wakker worden, ontbijten, op het kinderdagverblijf, met mama in de bibliotheek en een cadeautje kopen in de boekhandel en tot slot weer naar bed gaan, waarbij papa hem voorleest. Het gezin is traditioneel weergegeven; de vader is alleen bij het ontbijt en daarna pas weer ’s avonds in beeld. Lezen loopt als rode draad door het boek; op ieder moment van de dag is er iets passends te lezen – van vaders krant tot een badboekje – en op verschillende spreads wordt voorgelezen. Ook keert de knuffel van het jongetje steeds terug. Aan het begin een gedicht van Bart Moeyaert en aan het eind een gedicht van Miep Di…Lire la suite

Dag boek, dag zon, dag koek

De ondertitel 'mijn dag in woordjes' dekt perfect de lading. Tussen een inleidend en uitleidend gedicht krijg je links telkens een illustratie, rechts een aantal voorwerpen met woordjes erbij. Opgehangen aan momenten die elke peuter herkent: opstaan, wassen, ontbijten, voorleesmoment in de crèche, in de boekhandel, naar het feest bij opa, in de bibliotheek, verhaaltje voor het slapengaan. In de gekende warme stijl van Ingrid Godon, met ronde lijnen en zachte tinten, die tegelijk allesbehalve flauw zijn.
Een heel aantrekkelijk kijk- en zoekboek, waarin twee elementen me toch gestoord hebben: de gedichten die ver boven de pet van een peuter zijn, zeker dat van Bart Moeyaert. En het feit dat bijna alle, maar nu net niet alle voorwerpen op de rechterbladzijde terug te vinden zijn in de illustraties op de linker. Bijzonder frustrerend voor je peuter lijkt me dat.

À propos de Ingrid Godon

Ingrid Godon, née le 29 août 1958 à Wilrijk (Anvers) (Belgique), est une autrice et illustratrice belge néerlandophone de littérature de jeunesse.

Biographie

Ingrid Godon est belge, originaire des Pays-Bas, et vit à Lierre.

Elle a suivi un an la formation de l'Académie des Beaux-Arts de Lierre, et est ensuite suivie par son ancien professeur Rik Van den Brande, illustrateur également.

Ses principaux matériaux d'illustration sont « les pastel gras, les crayons de couleur et la peinture ».

Elle commence à illustrer des ouvrages à la fin des années 1980. Au milieu des années 1990, et durant plusieurs années, elle illustre les dizaines d'albums de la série Nelly et César, écrites par divers auteurs.

Ses albums en néerlandais sont traduits dans plusieurs langues, dont le français.

Ses…En lire plus sur Wikipedia