Livre
Néerlandais

De vlieger

Inge Misschaert (auteur), Yoeri Slegers (dessinateur)
De moeder van Tessa vertelt haar hoe verliefd zijn voelt. Tessa vindt dat het klinkt als een enge ziekte. Ze besluit nooit verliefd te worden. AVI-E4. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Niveau de lecture
AVI 4, AVI M4
Titre
De vlieger
Auteur
Inge Misschaert
Dessinateur
Yoeri Slegers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
30 p. : ill.
ISBN
9789058385505

Commentaires

Op school heeft Tessa iets vreemds gehoord: twee kinderen zijn verliefd op elkaar. Hoe weet je of je verliefd bent? Haar moeder vertelt dat je dan vlinders in je buik krijgt, overal kriebels, je niet meer eet en dat je in de ogen van je grote liefde verdrinkt. Tessa vindt het maar als een enge ziekte klinken en neemt direct goede voornemens om dit allemaal te voorkomen. Als er een nieuwe jongen op school komt, lukt haar dat niet helemaal. Eerste leesboekje met een vlot geschreven, humoristisch verhaal, met aan de doelgroep goed aangepast taalgebruik, AVI-E4. De hoofdpersoon, het meisje Tessa, neemt alles wat haar moeder heeft gezegd letterlijk en komt daardoor soms in situaties terecht waarin ze niet goed weet hoe ze moet reageren. De kinderlijke visie op verliefdheid wordt herkenbaar uitgewerkt. De kleurrijke, sfeervolle illustraties geven de emoties van het meisje duidelijk weer en vullen de tekst goed aan. Goed verzorgd boekje met een prettige, rustige bladspiegel. Vanaf ca. 7,5 jaar.

De vlieger

Wat is verliefd, mama? vraagt Tessa aan haar moeder. Op school heeft ze gehoord dat Anna en Bram verliefd zijn, maar Tessa weet niet wat dat is. Wanneer mama de gevoelens probeert uit te leggen, ziet ze er plots heel anders uit. Maar vlinders in je buik, kriebels overal en niet meer eten, lijkt voor Tessa wel een heel enge ziekte die ze zeker nooit wil krijgen. Dan komt er een nieuwe jongen in de klas die haar heel leuk vindt en plots voelt Tessa zelf van alles in haar maag. Zou ze misschien verliefd zijn? Een leuk verhaaltje dat probeert te vertellen hoe verliefd zijn aanvoelt. Maar Tessa neemt hetgeen haar moeder vertelt wel erg letterlijk en daardoor staat ze onterecht heel angstig tegenover liefde. Ze probeert haar gevoelens te ontleden, weet niet meer goed hoe ze moet reageren en schrikt bij voorbeeld elke keer wanneer ze moet krabben. Gelukkig ervaart ze even later zelf hoe fijn het is om verliefd te zijn. Het verhaaltje is vlot verteld, maar de manier waarop dit thema wordt aan…Lire la suite