Livre
Néerlandais

Naar het ziekenhuis

Imme Dros (auteur), Harrie Geelen (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Ella moet geopereerd worden aan een bobbel onder haar kin. Daarvoor moet ze naar het ziekenhuis. Prentenboek met omkaderde expressieve kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Naar het ziekenhuis
Auteur
Imme Dros
Dessinateur
Harrie Geelen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2009
[44] p. : ill.
ISBN
9789045107578

Commentaires

Hoe maak je van een prozaïsch gegeven als naar het ziekenhuis gaan een interessant verhaal? Geef het hoofdpersonage een bijzondere en spannende aandoening, en schrijf daar dan zo over dat de lezer mee kan leven met de spanning, het afwachten en de opluchting als het probleem is opgelost. En zorg voor tekeningen die deze stemmingen weten uit te dragen.

Ella, het hoofdpersonage in Naar het ziekenhuis heeft een bult onder haar kin. De kinderarts zegt dat het een fistel is, die voorkomt uit een oude kieuw. Ella weet toevallig alles van kieuwen af, de juf heeft er nl. over verteld op school. Ze weet dan ook dat vissen kieuwen hebben, maar mensen niet. "'Mensen ook', zegt de kinderarts. 'Maar alleen voor ze zijn geboren. Niet erna, dan moeten ze weg zijn. Bij jou is er eentje blijven zitten.'" Volgens de dokter kan de kieuw gemakkelijk weggehaald worden met een piepkleine operatie. En dan begint het lange wachten. De kinderarts zou bellen, maar ze belt helemaal niet. Iedere d…Lire la suite
Ella heeft een bobbel onder haar kin, die niet meer vanzelf verdwijnt. Daarom moet ze geopereerd worden. Ella wil helemaal niet naar het ziekenhuis. De andere kinderen op school mogen de bobbel niet zien. Eenmaal in het ziekenhuis valt het allemaal wel mee. De tekst bestaat uit korte zinnen, die steeds in een of twee alinea's van drie zinnen onder de illustratie gezet zijn. Ze zijn prettig om voor te lezen. De uitleg van de bobbel is wel erg kindvreemd: het gaat om een fistel, het restant van een kieuw. Voor kinderen volstrekt onbegrijpelijk. De illustraties in de bekende stijl geven niet alleen een goed beeld van de tekst, maar bieden ook een aanvulling, waardoor het leuk is om het verhaal ook aan de hand van de illustraties na te vertellen. Voor kinderen een mooi boek om een operatie in het ziekenhuis bespreekbaar te maken. Vanaf ca. 4 jaar.

Naar het ziekenhuis

Elle heeft een vreemde bobbel onder haar kin. De dokter vindt het ook vreemd, en stuurt haar naar de kinderarts. Die zegt dat ze naar het ziekenhuis moet, om de bobbel weg te laten halen. Maar niet meteen, pas als er plaats is. Het duurt een hele tijd voor de kinderarts belt. Emma schrikt van elke telefoon: ze wil niet naar het ziekenhuis, zelfs niet voor een piepkleine operatie, want dat doet pijn. Mama probeert haar gerust te stellen, maar Emma blijft wantrouwig. En niemand mag haar bobbel zien, niet op school, niet tijdens de vakantie ... Na de vakantie moet het gebeuren. Emma is bang, en als ze ’s nachts wakker wordt, probeert ze weg te sluipen. De verpleegster brengt haar snel terug naar bed. Emma merkt niet veel van de operatie, en het doet niet zoveel pijn. Ze mag na twee dagen al naar huis. Dagen in het ziekenhuis duren lang, maar dan komt er post van school. Als ze naar huis mag, krijgt ze extra cadeautjes van mama en papa. En nu het achter de rug is vertelt ze honderduit. Di…Lire la suite

Suggestions