Livre
Néerlandais

Dag Sinterklaas

Hugo Matthysen (auteur), Jan Bosschaert (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Bart wil alles weten over de Sint. Hij gaat een paar dagen bij Sint en Piet logeren. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titre
Dag Sinterklaas
Auteur
Hugo Matthysen
Dessinateur
Jan Bosschaert
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sans lieu de publication: The House of Books, 2007
64 p. : ill.
ISBN
9789044320480 (hardback)

Commentaires

Al twintig jaar lang gaat het aftellen naar Sinterklaas voor vele kinderen gepaard met de uitzendingen van de succesvolle televisiereeks ‘Dag Sinterklaas’. Voortaan hoeft daarvoor de televisie niet meer aan. Uitgeverij Vrijdag bundelde een groot deel van de verhalen in het vertelboek Dag Sinterklaas. Die wisselwerking tussen tv, of film, en boek is niet meer weg te denken. Komt er een verfilming uit, dan ligt prompt ook een nieuwe editie van het boek in de boekhandel, gegarandeerd met filmstill op de cover. Sommige boeken krijgen zo een verdiend tweede leven, maar doorgaans draait het in de eerste plaats om het financiële aspect. Een graantje meepikken van eventuele successen. Waar de film of televisieserie het boek voorafgaat, geldt dat uitgangspunt nog meer.
Dat de uitgeverij die kaart niet ten volle trekt, pleit in hun voordeel. De uitgever herneemt op de cover de typografie van de reekstitel, maar zette de debuterende illustratrice Marjan Van den Berghe aan het werk in…Lire la suite
Bart wil alles over de Sint weten. Zijn pantoffels vertellen hem hoe hij bij het huis van Sinterklaas moet komen. Hij blijft er drie nachten slapen en komt heel veel aan de weet over deze man en z'n hulpje. Twee delen in een boek, uitgegeven naar aanleiding van de bekroonde televisieserie 'Dag Sinterklaas'. In het eerste deel ontmoet Bart Sint en Piet voor het eerst in hun huis. Hij komt te weten hoe het paard heet, dat Sint ook wel eens chagrijnig is, dat hij slecht tegen kritiek kan, dat hij chique woorden gebruikt en dat hij heel soms een sigaartje rookt. In het tweede deel gaat hij voor de tweede keer op bezoek en ziet hij hoe ziek Sint wordt als deze een brief leest waarin een meisje zegt dat Sint niet bestaat, hoe hij een inbreker oppakt en waarom ze een 'daken-kaart' gebruiken. Heerlijk, vlot geschreven, humoristisch voorleesboek met goed passende zwart-witillustraties, verschillend in grootte. Vanaf ca. 5 jaar.

Dag Sinterklaas

Wie herinnert zich de serie 'Dag Sinterklaas' niet meer? In de reeks gaat Bart Peeters op ontdekkingstocht doorheen de wereld van de enige echte Sinterklaas. Hij komt achter de naam van het paard van Sinterklaas, en waarom die eigenlijk Slechtweervandaag heet, hij ontdekt op welke bizarre manier de Sint het liefst in bad gaat en hoeveel ruzie de Sint en zijn hoofdpiet maken. Het boek is eigenlijk een spinoff van de tv-reeks en voegt inhoudelijk weinig nieuws toe. Je moet al een specialist zijn in de inhoud van de tv-reeks om nieuwe elementen te ontdekken. Ook in het boek heet het hoofdpersonage Bart, maar het figuurtje is op de illustraties een soort gekrompen versie van de originele Bart Peeters. Ondanks het feit dat het een kleine Bart is, vertoont dit figuurtje gelijkenissen met de originele presentator, waarvoor mijn complimenten aan de illustratrice.
De prenten van Marjan Van Den Berghe zijn echt geslaagd. Ze zijn gemaakt in aquarel, in alle mogelijke tinten blauw en omlijn…Lire la suite