Livre
Néerlandais

De koele minnaar : roman

Hugo Claus (auteur)

De koele minnaar : roman

Genre:
De verhouding tussen een jonge Vlaming en een Italiaanse vrouw getekend tegen het decor van een mondaine filmwereld, illustreert de onzekerheid en de eenzaamheid van de moderne mens.
Titre
De koele minnaar : roman
Auteur
Hugo Claus
Langue
Néerlandais
Édition
29
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
295 p.
ISBN
9789023428794 (hardback)

Commentaires

Deze lichtvoetige en schijnbaar erg toegankelijke roman speelt zich af in het artiestenmilieu, meer bepaald dit van de film. Hoofdfiguur is de Vlaamse dokterszoon Edward Herst. Hij laat zijn vriendin in de steek voor het Italiaanse filmsterretje Jia, die hem haar financiële steun en charmes schenkt omdat ze zelf verlaten werd door haar vriendin. Met Jia maakt Edward met een revuegezelschap een tournee door Italië. Als Jia nadien in Rome haar vriendin weer tegen het lijf loopt, weet Edward dat zijn rol uitgespeeld is. Claus bespeelt in De koele minnaar, die duidelijk (ook) een satire wil zijn, de verhouding tussen schijn (van de film) en werkelijkheid. In het verhaal van een mislukte liefde verwoordt hij ook een levensgevoel dat hem in de jaren vijftig sterk bezighield, nl. hoe mensen elkaar toevallig ontmoeten en er niet in slagen een zinvolle relatie op te bouwen. Dit herinnert sterk aan het relaas van de liefde tussen Kilo en Malou, de protagonisten uit het toneelstuk …Lire la suite
Claus, die in 1951 debuteerde, schreef in 1956 'De koele minaar'. Het is niet een van zijn beste boeken: in de Moderne Encyclopedie der Wereldliteratuur wordt zelfs gesproken van een kitschroman; maar het is wel nog steeds een zeer leesbaar boek. Het is een boek over passie en wanhoop, over moeten kiezen maar niet kunnen kiezen. De hoofdpersoon is Edward Herst, die zijn oudere minnares, een soort moederfiguur, verlaat en in Italië een verhouding aangaat met een filmsterretje, Jia Venturi. Zij kan echter niet loskomen van haar lesbische verhouding; en ook Edward is onmachtig tot echte hartstocht. Hij is voor haar de koele minnaar. Het hele boek is doordrenkt met flitsen uit het Italiaanse filmmilieu van de jaren vijftig. Gebonden editie in pocketformaat; normale druk.

À propos de Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Image by Polygoon Hollands Nieuws

Hugo Claus, né le 5 avril 1929 à Bruges et mort le 19 mars 2008 à Anvers, est un écrivain, poète, dramaturge, scénariste et réalisateur belge d'expression néerlandaise.

Biographie

Fils d'un imprimeur, Hugo s'enfuit de la maison paternelle et devient ouvrier saisonnier dans le nord de la France.

À Paris, Antonin Artaud devient pour lui un second père. Il participe à la révolution avant-gardiste de l'art d'après-guerre et fait partie du mouvement Cobra (1948-1951). Après un séjour en Italie où il apprend à connaître le milieu cinématographique, il retourne en Flandre et commence une carrière de romancier, poète, auteur dramatique, cinéaste et peintre.

À la fin des années 1960, Claus joue un rôle important dans le mouvement contesta…En lire plus sur Wikipedia