Livre
Néerlandais

De komst van Joachim Stiller

Hubert Lampo (auteur)

De komst van Joachim Stiller

Dans la série:
Een zekere Joachim Stiller, wiens sterfelijke verschijningsvorm zich niet openbaart, gaat een wezenlijk bestanddeel uitmaken van het leven en denken van drie elkaar aanvankelijk onbekende mensen te Antwerpen: de ik-figuur (een schrijver), een lerares wiskunde en een wethouder.
Sujet
Messianisme
Titre
De komst van Joachim Stiller
Auteur
Hubert Lampo
Langue
Néerlandais
Éditeur
[S.I.]: Het Laatste Nieuws, Sans date de publication
157 p.

Commentaires

Tweeënveertig drukken in veertig jaar, vertaald in twaalf talen, bekroond met de Staatsprijs en verfilmd. Wat meer kan een auteur van een roman verlangen? Hoe objectiever kan de kwaliteit en de populariteit van een werk weergegeven worden? Toch vind ik persoonlijk dat Lampo betere romans heeft geschreven.

Freek Groeneveld, journalist, en zijn verloofde Simonne Marijnissen worden als het ware gestalkt door een figuur die Joachim Stiller heet. Hij manifesteert zich in brieven, aan Freek verstuurd voor zijn geboorte, in telefoontjes, als een graffiti-mannetje, als auteur van een oud foliant over de Apocalyps, als een soldaat tijdens een V2-bombardement. Daarnaast vinden een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats: het zonder reden opbreken van een straat, een beiaardconcert in het midden van de nacht. Dat alles leidt bij Freek en Simonne tot een soort van angstpsychose. Naar het einde toe lijkt het alsof Stiller zich toch zal gaan openbaren, maar bij de ultieme afspraak loopt…Lire la suite
Een zekere Joachim Stiller, wiens sterfelijke verschijningsvorm zich niet openbaart, gaat een wezenlijk bestanddeel uitmaken van leven en denken van drie elkaar aanvankelijk onbekende mensen te Antwerpen: de ik-figuur (een schrijver), een lerares en een wethouder. Stiller belichaamt het beeld van de verlosser, een archetype dat volgens Jung in het collectieve onbewuste aanwezig is. Bekendste werk van deze magisch-realistische auteur (1920), origineel van taal, mysterieus en vol spanning. Paperback; kleine druk.

À propos de Hubert Lampo

CC-BY-SA-3.0 - Image by Thor NL (Tom Ordelman).

Hubert Lampo, né le 1er septembre 1920 à Anvers et mort le 12 juillet 2006 à Essen de la maladie d'Alzheimer, est un écrivain belge néerlandophone.

Biographie

Rattaché au courant du réalisme magique, dont il est un des principaux représentants en Belgique, Hubert Lampo a joué un rôle très actif sur la scène littéraire flamande.

Principalement connu pour son roman La venue de Joachim Stiller, il est l'auteur d'une œuvre considérable : 23 romans, 15 essais, des nouvelles, des traductions d’ouvrages en français et en allemand. Journaliste, critique littéraire et essayiste, il rédige d’innombrables articles consacrés à l’art et à la littérature.

Récompensé par de nomb…En lire plus sur Wikipedia