Livre
Néerlandais

Mijn sprookjeskijkboek

Hilde Vandermeeren (auteur), Kristien Aertssen (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Zeven bekende sprookjes worden, na een korte samenvatting, afgebeeld in acht kleurenillustraties. Kinderen kunnen het sprookje zelf navertellen. Vanaf ca. 5 jaar.
Titre
Mijn sprookjeskijkboek
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Dessinateur
Kristien Aertssen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
[41] p. : ill.
ISBN
9789059082809 (hardback)

Commentaires

Van Hilde Vandermeeren verscheen eerder al Mijn eerste sprookjesgroeiboek voor beginnende lezertjes (De Leeswelp 2006, p. 176). Voor dit tweede sprookjesboek werkte ze samen met illustratrice Kristien Aertssen, met een bijzonder resultaat. Zeven sprookjes werden door Vandermeeren heel kort samengevat op één bladzijde. De volgende vier bladzijden bevatten de illustraties van Aertssen. De verhalen zijn afkomstig van twee van de bekendste sprookjesbronnen (hoewel er nergens in het boek een verwijzing te vinden is): drie verhalen werden gebaseerd op de versies van de gebroeders Grimm ('Roodkapje', 'Sneeuwwitje' en 'De Kikkerkoning'), terwijl Charles Perrault de inspiratiebron vormde voor 'Klein Duimpje', 'Assepoester' en 'Doornroosje'. De spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt is 'Ali Baba', een sprookje van Duizend-en-één-nacht.
Vandermeeren vatte de sprookjes samen in korte, eenvoudige zinnetjes waarin de namen van de hoofdpersonages vaak worden herhaald. Een…Lire la suite
In deze vrij grote, vierkante bundel zijn zeven bekende sprookjes, waaronder Roodkapje, Assepoester en Ali Baba, gecomprimeerd naverteld. Van elk sprookje is telkens eerst de tekst opgenomen, die een pagina beslaat. Daarna wordt ieder verhaal uitgebeeld in kleurige, omkaderde tekeningen, zonder tekst. Per sprookje is er ruimte vrijgemaakt voor acht kleine plaatjes, die elkaar als een stripverhaal opvolgen en twee paginagrote prenten. De illustraties zijn met vaart, humor en enigszins karikaturaal getekend. Helaas hebben de sprookjes door de inkorting en de staccato-toon veel van hun geheimzinnige sfeer verloren. Daarnaast worden de gebeurtenissen wel wat erg cru voor kleuters beschreven. De opzet van deze bundel is dat kleuters zelf het sprookje bij de prenten gaan vertellen en daar nodigt het boek ook wel toe uit, maar misschien was het beter geweest om daar andere verhalen voor te gebruiken in plaats van de oude en zo sfeervolle sprookjes. Vanaf ca. 5 jaar.

Suggestions