Livre
Néerlandais

Mijn eerste griezelgroeiboek : ik lees het zelf!

Hilde Vandermeeren (auteur), Rosemarie De Vos (dessinateur)

Mijn eerste griezelgroeiboek : ik lees het zelf!

Public cible:
6-8 ans et plus
Boek met 24 korte griezelverhalen in oplopend AVI-niveau. AVI-S t/m AVI-M5. Vanaf ca. 6 jaar.
Contenu
Bevat : De weerwolf (niv 0) ; De zwarte kat (niv 0) ; Het spookdier (niv 0) ; De ring (niv 0) ; Kijk uit voor Mie Pek (niv 1) ; De put van Kal (niv 1) ; De man van vuur (niv 1) ; Het boek (niv 1) ; Lange Wapper (niv 2) ; Het spook en de paal (niv 2) ; De zwarte hond (niv 2) ; Het dwaallicht (niv 2) ; De duivel en de jager (niv 3) ; Ellert en Brammert (niv 3) ; De verzonken hoeve (niv 3) ; De alvermannen (niv 3) ; De Vliegende Hollander (niv 4) De kwade hand (niv 4) ; Het spookkasteel (niv 4) ; De drie vragen van de schoenmaker (niv 4) ; De mare (niv 5) ; De eeuwige jager (niv 5) ; De ondergang van Westerschouwen (niv 5) ; De basilisk (niv 5)
Niveau de lecture
AVI Début, AVI 1, AVI 2, AVI M3, AVI 3, AVI E3, AVI 4, AVI M4, AVI 5, AVI E4
Titre
Mijn eerste griezelgroeiboek : ik lees het zelf!
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Dessinateur
Rosemarie De Vos
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007
151 p. : ill.
ISBN
9789059082120 (hardback)

Commentaires

Mijn eerste griezelgroeiboek: ik lees het zelf! verhaalt op een leuke manier over meer en minder bekende griezelverhalen en legendes. Zo wordt er verteld over figuren voor wie iedereen zeer goed moet oppassen, zoals de weerwolf, en wat je tegen dit angstaanjagende wezen moet doen. Verder wordt ingegaan op de zwarte kat, die in feite een omgetoverde heks is, de zeemeermin Kal, die mensen met haar lied bij haar in de waterput lokt, en Lange Wapper, die met snoep en zoetigheid de kinderen weglokt van hun huis. De hoofdpersonages (vaak kinderen) komen op het einde van het verhaal bovendien ook bijna steeds tot de conclusie dat de mensen die ze zijn tegengekomen en de dingen die ze hebben meegemaakt inderdaad slecht waren en dat ze die in de toekomst zeker zullen vermijden: "ik eet wel nog snoep [...] maar nooit, nooit meer van Lange Wapper", of "ik ga niet meer naar Bas". Op die manier worden de jonge lezers nadrukkelijk gewaarschuwd en geconfronteerd met deze boodschap.

Da…Lire la suite
Een bundel van 24 korte griezelverhalen over heksen, weerwolven, spoken, duivels en geesten. Het zijn bewerkingen van bekende en minder bekende Nederlandse en Vlaamse sagen en volksverhalen. Ze zijn verdeeld over de eerste vijf AVI-leesniveaus, waarbij de eerste vier verhalen strips zijn. De verschillende niveaus worden aangegeven met een gekleurde strook aan de zijkant van iedere pagina. De teksten (lengte van de zinnen, gebruik hoofdletters, moeilijkheidsgraad van de woorden) en de lay-out (bladspiegel en lettergrootte) sluiten aan bij het leesniveau. Het boek ziet er aantrekkelijk uit door de ruime bladspiegel en vele illustraties. De inhoud van sommige verhalen (zoals het afhakken van koppen) lijkt niet bij de beleving en interesse van beginnende lezers te passen. Vanaf ca. 6 jaar.

Mijn eerste griezelgroeiboek

Dit boek begint met een duidelijke inhoudstafel. Hierin vind je de verschillende verhalen en hun leesniveau. De eerste verhalen zijn in stripvorm getekend. Dit is voor eerste lezertjes een aangename manier om te starten. Alle verhaaltjes hebben hetzelfde thema namelijk griezelen. Het is niet eenvoudig om met de beperkte woordenschat een geloofwaardig verhaal te schrijven. De auteur slaagt hier echter goed in. De verschillende niveaus zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun specifieke kleur waarin ze zijn gegroepeerd. Bij elk verhaal is de boord in een welbepaalde kleur aangebracht. Hierin staat ook de titel vermeld. Per niveau zijn er telkens vier verhalen. De lay-out is heel verzorgd. Bij elke bladzijde staat een geraamte. Dit benadrukt de sfeer van de griezelverhalen. De verhalen zijn best geloofwaardig en spannend. Elk verhaaltje kan afzonderlijk worden gelezen. Telkens komen er andere personages in voor. Het zijn herwerkte Vlaamse en Nederlandse sagen: de alvermannen, de vliegende …Lire la suite