Livre
Néerlandais

Later word ik politieman

Hilde Vandermeeren (auteur), Marjolein Pottie (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Prentvertelling waarin een jongetje aan een meisje vertelt dat hij later politieman wil worden. Met informatie over het beroep politieagent(e), enige doe-opdrachten en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Sujet
Politie
Titre
Later word ik politieman
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Dessinateur
Marjolein Pottie
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2009
29 p. : ill.
ISBN
9789059083059 (hardback)

Commentaires

Als je een jongen vraagt wat hij later wil worden, dan krijg je vaak een klassiek antwoord, zoals 'politieman', 'brandweerman'... Een meisje droomt er dan weer veelal van om ballerina of lerares te worden. In dit boek, dat deel uitmaakt van een reeks, stelt Hilde Vandermeeren het populaire beroep van politieman voor. Daarmee speelt ze in op de fase waarin kinderen dromen over hun carrière later.
De auteur gaat in op wat een politieman allemaal moet kunnen. Zo mag een politieman niet bang zijn van boeven, moet hij goed kunnen luisteren, moet hij problemen snel en goed kunnen oplossen, moet hij goed kunnen samenwerken... Verder komen ook de attributen van de politieagent en waar hij zal werken aan bod. In een eenvoudige en speelse stijl zorgt Marjolein Pottie voor een heldere weergave van de inhoud. De illustraties geven (gender)diversiteit op een subtiele manier weer. Het boek in zijn geheel nodigt de lezer uit tot een aantal opdrachten en gesprekken omtrent het beroep. Een minpunt…Lire la suite
Vierkant informatief prentenboek waarin een jongen een meisje vertelt dat hij later politieman wil worden. Daarna vertelt zowel de jongen als het meisje in de ik-vorm hoe je een goede politieagent(e) kunt worden. Ingegaan wordt op wat je moet kunnen, wat je moet doen, wat je nodig hebt en waar je werkt. De humoristische, stripachtige tekeningen zijn de grootste blikvanger. Het merendeel van de pagina’s bevat drie tekeningen, waarvan de bovenste - een halve pagina beslaand - het verhaal van de jongen en het meisje volgt. Op de onderste twee tekeningen zien we een politieagent(e) aan het werk. De tekst (vetgedrukt en verschillend van grootte) beperkt zich tot enkele korte zinnetjes. Sommige bij het beroep horende woorden/begrippen als portofoon en de gerechtelijke politie zullen nadere uitleg van de voorlezer behoeven. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Aan het eind zijn twee doe-opdrachten en twee overzichtsplaten (met onder andere een blik in de toekomst) opgenomen…Lire la suite

Later word ik politieman

Politieman worden, daar dromen vele jongens van. In dit informatieve prentenboek zouden ze er meer over te weten kunnen komen. Zoals: wat moet een politieman kunnen, wat heeft een politieman nodig, waar werkt hij? In het begin van het boek zie je twee kinderen die het politiewerk 'naspelen' op de grote prent, terwijl onderaan echte plitiemensen in actie te zien zijn. Dan zijn er nog kijk- en zoekplaten met opdrachtjes. Een beetje van alles wat. Positief is wel dat er telkens ook sprake is van een 'politievrouw'.
De prenten zijn kinderlijk en duidelijk. De tekst is eerder saai, en er worden onnodig moeilijke woorden gebruikt. Een voorbeeld: Een rechercheur bij de gerechtelijke politie moet daders van misdrijven opsporen.
Politieman is een boeiend beroep dat tot de verbeelding van vele kinderen spreekt, maar dit komt dit niet uiting in dit boek.

Suggestions