Livre
Néerlandais

Later word ik metselaar

Hilde Vandermeeren (auteur), Marjolein Pottie (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Prentvertelling waarin een jongetje aan een meisje vertelt dat hij later metselaar wil worden. Met informatie over het beroep, enige doe-opdrachten en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Sujet
Metselaars
Titre
Later word ik metselaar
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Dessinateur
Marjolein Pottie
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2009
29 p. : ill.
ISBN
9789059083073 (hardback)

Commentaires

Als je een jongen vraagt wat hij later wil worden, dan krijg je vaak een klassiek antwoord zoals politieman, brandweerman... Een meisje droomt er dan weer veelal van om ballerina of lerares te worden. In dit boek, dat deel uitmaakt van een reeks, stelt Hilde Vandermeeren het beroep van de metselaar voor. Daarmee speelt ze in op de fase waarin kinderen dromen over hun carrière later.
De auteur gaat in op wat een metselaar allemaal moet kunnen, wat hij moet doen, met wie hij moet samenwerken en welke voorwerpen hij nodig heeft om te kunnen metsen. Marjolein Pottie zorgt voor een heldere weergave van de inhoud. De illustraties geven (gender)diversiteit op een subtiele manier weer. Het boek nodigt de lezer ook uit tot een aantal opdrachten en gesprekken omtrent het beroep. Een minpunt is dat er een aantal woorden gebruikt worden (zoals 'betoging') die niet elke lezer zal begrijpen en waar zeker extra uitleg bij nodig is. Hoewel de opzet van de reeks waarin dit boek verschijnt zeker ge…Lire la suite
Vierkant informatief prentenboek waarin een jongen een meisje vertelt dat hij later metselaar wordt. Daarna vertelt hij in de ik-vorm hoe je volgens hem een goede metselaar kunt worden. Ingegaan wordt op wat je moet kunnen, wat je moet doen, wat je nodig hebt, waar je werkt en met wie je samenwerkt. De humoristische, stripachtige tekeningen zijn de grootste blikvanger. Het merendeel van de pagina’s bevat drie tekeningen, waarvan de bovenste - een halve pagina beslaand - het verhaal van de jongen en het meisje volgt. Op de onderste twee tekeningen zien we een metselaar aan het werk. De tekst (vetgedrukt en verschillend van grootte) beperkt zich tot enkele korte zinnetjes. Sommige bij het beroep horende woorden/begrippen als metselspecie en fundering zullen nadere uitleg van de voorlezer behoeven. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Aan het eind zijn twee doe-opdrachten en twee overzichtsplaten (met onder andere een blik in de toekomst) opgenomen. De makers zijn erin ge…Lire la suite

Later word ik metselaar

In de reeks 'Later word ik ...' bestemd voor jonge kinderen is hier het beroep van metselaar aan de beurt. In kleine hoofdstukjes wordt uit de doeken gedaan wat je nodig hebt aan materiaal om het vak te leren. Een meisje en een jongetje gaan ermee aan de slag. Je ziet het bouwwerk groeien en soms eens invallen. Tegelijk krijg je op kleinere prenten te zien hoe een echte metselaar te werk gaat. Een aangename kennismaking met dit beroep. Veel van de materialen kennen kinderen al - kruiwagen, schop, zand - maar er worden nog vele nieuwe woorden geïntroduceerd. De lay-out is een beetje stijf en de figuurtjes een beetje harkerig maar toch is het een interessante reeks.


Suggestions