Livre
Néerlandais

Later word ik kok

Hilde Vandermeeren (auteur), Marjolein Pottie (dessinateur)
Prentvertelling waarin een jongetje aan een meisje vertelt dat hij later kok wil worden. Met informatie over het beroep kok, enige doe-opdrachten en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Sujet
Koks
Titre
Later word ik kok
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Dessinateur
Marjolein Pottie
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2010
29 p. : ill.
ISBN
9789059083745 (hardback)

Commentaires

Later word ik kok van Hilde Vandermeeren is het tiende boekje in een reeks rond beroepen, uitgegeven door het Davidsfonds. De auteur laat de lezer fantaseren over later en stelt toffe en boeiende jobs voor met daarbij de beste tips en in een notendop het profiel waaraan je voor die job moet voldoen. Op de achterflap vat ze samen wat in het boek te vinden is. Wat je moet weten en kunnen, wat je nodig hebt, waar je zal werken en met wie je zal samenwerken. Uitnodigend is de vraagstelling in vijf verschillende kleuren. Wie op elke vraag ‘ja’ antwoordt, wordt later vast een prima kok.
We zien heel wat etenswaren de revue passeren en we zien koks fileren en flamberen zonder dat de auteur deze moeilijke begrippen benoemt. In de ik-vorm worden de nodige vaardigheden opgesomd, zoals ‘Ik moet goed kunnen proeven’, telkens bij grote tekeningen. Daaronder zien we de professionele aanpak in kleinere prenten, telkens begeleid door korte, eenvoudige zinnetjes. Opmerkelijk is hier de aan…Lire la suite
Vierkant informatief prentenboek waarin een jongen aan een meisje vertelt dat hij later kok wil worden. Daarna vertelt zowel de jongen als het meisje in de ik-vorm wat je moet kunnen om een goede kok te zijn: wat je moet doen, wat je nodig hebt, waar je zal werken en met wie je samenwerkt. De humoristische, stripachtige tekeningen zijn de grootste blikvanger. Het merendeel van de pagina’s bevat drie tekeningen, waarvan de bovenste - een halve pagina beslaand - het verhaal van de jongen en het meisje volgt. Op de onderste twee tekeningen zien we de kok aan het werk. De tekst (vetgedrukt en verschillend van grootte) beperkt zich tot enkele eenvoudige zinnetjes. Sommige bij het beroep horende woorden/begrippen als afwaszone, koude zone zullen nadere uitleg behoeven. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Aan het eind twee doe-opdrachten en twee overzichtsplaten. De makers zijn erin geslaagd een realistische kijk op het beroep van kok te tonen. Verschenen onder de noemer 'La…Lire la suite

Later word ik kok

'Later word ik kok' is een vraag- en antwoordboekje. De eerste vraag die er gesteld wordt is van een meisje die vraagt aan een jongen wat hij wil worden. De jongen wil kok worden en het boek beschrijft en toont wat een kok moet kunnen, kennen, hebben, ... Elke bladzijde begint met een vraag en die wordt beantwoord in woord en beeld met kinderen die nu al graag kokkerellen en later als volwassenen koken voor hun beroep. Helaas blijven de antwoorden heel oppervlakkig. Op het einde van het boekje is er een mini-quiz. Dit is eerder storend dan verrijkend. De tekeningen zijn vrolijk, maar geven geen meerwaarde aan het boek. De tekening waar de keuken wordt getoond zal kinderen niet helpen om de omvang van een restaurantkeuken te vatten.

Suggestions