Livre
Néerlandais

Het kistje van Cleo

Hilde Vandermeeren (auteur), Harmen van Straaten (dessinateur)
Titre
Het kistje van Cleo / Hilde Vandermeeren ; met ill. van Harmen van Straaten
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Dessinateur
Harmen van Straaten 1958-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2005
96 p. : ill.
ISBN
90-5908-130-7

Commentaires

Cleo verveelt zich in de vakantie. Sinds kort woont zij met haar moeder, kleine en grote zus in een haveloze flat in een onveilige buurt. De vrienden die zij maakt zijn dubieus. Cleo droomt en hoopt eens te ontsnappen. Voor dat doel spaart zij geld in een geheim doosje. Veel komt in dit verhaal aan de orde: een verongelukte vader, agressie, huwelijks- en geldproblemen, criminaliteit enz, Dit alles wordt gecompenseerd door humor, vriendschap en vertrouwen in de toekomst. Hoe Cleo besluit om de inhoud van haar doosje in haar oudste zus te investeren, is subtiel beschreven. Een gevoelig verhaal met een hoopvolle afloop. Het poëtische taalgebruik vol metaforen vereist leestechniek en inleving. Geïllustreerd met rake, snelle pentekeningen in grijstinten. Vanaf ca. 10 jaar.

Het kistje van Cleo

Cleo woont samen met haar moeder, grote zus en 5-jarig zusje in een troosteloos flatgebouw. Tijdens de schoolvakantie verveelt ze zich. Ze leert Punch kennen, die wacht op een brief van zijn broer die in de gevangenis zit, en Hirko die praat met zijn ingebeelde neven, maar die helemaal alleen is. Ieder van hen heeft zijn droomwereld en tracht naar een betere toekomst. Wanneer Cleo alleen is, streelt ze haar geheim kistje dat ze onder haar bed bewaart. Daarin spaart ze alles wat ze met kleine klusjes verdiend heeft. Ze heeft haar papa beloofd, toen hij stierf, dat Cleo “iemand” zou worden, later. Voor haar is dat het belangrijkste. Iedereen in het gezin leeft zijn eigen leventje. Wanneer Juf onverwacht een bezoekje brengt en aan mama vertelt dat ze het beste verhaal van de klas geschreven heeft, krijgt Cleo meer zelfvertrouwen. Eindelijk iets positiefs. Haar vriendschap met Punch groeit en ze leert hem van een andere kant kennen. Punch kan prachtig tekenen. Cleo vraagt hem maar één …Lire la suite

À propos de Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren, née à Waregem le 25 septembre 1970, est une autrice belge néerlandophone de livres pour enfants et adolescents et de thrillers. Après plusieurs années consacrées à la littérature pour la jeunesse, elle se spécialise dans les thrillers psychologiques et devient rapidement une voix majeure dans l'écriture policière flamande.

Depuis ses débuts en littérature, elle a publié plus de quarante livres pour enfants et adolescents, dont plusieurs sont traduits en danois, allemand, coréen, chinois, espagnol et très peu en français.

Elle remporte plusieurs prix littéraires aussi bien pour ses livres pour enfants que pour ses romans policiers, dans différents pays, parmi lesquels, un Zilveren Griffel (nl), un Boekenleeuw (nl), un Pri…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions