Livre
Néerlandais
Beschrijving van de Franse Revolutie vanuit het oogpunt van bekende Franse revolutionairen zoals Danton en Robespierre. Vervolg op 'Vrijheid' en 'Gelijkheid'.
Sujet supplémentaire
HIS, 5 sterren (De Morgen), De Morgen, Boeken
Titre
Broederschap
Auteur
Hilary Mantel
Traducteur
Ine Willems
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A place of greater safety [3]
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Signatuur, 2014
432 p. : ill.
ISBN
9789056724795 (hardback)

Commentaires

Een BOM onder de geschiedenis

Deze week kwam in Nederlandse vertaling het derde deel uit van Hilary Mantels indrukwekkende trilogie over de Franse Revolutie. Gouden Boekenuil-winnaar Joost de Vries is fan. We vroegen hem waarom Mantels werk zo uit de band springt.

In Georg Büchners toneelstuk Dantons dood (1835), dit jaar nog gespeeld door Toneelgroep Amsterdam, staan twee mannen op de speelvloer. Ze heten Camille Desmoulins en Georges Danton. Het is 1794, de Franse Revolutie is inmiddels vijf jaar onderweg en groeit in ambitie en radicaliteit. Maar deze revolutionairen zijn moe, uitgeblust. Ze praten, maar eigenlijk niet met elkaar. Ze ratelen voor zich uit, ze hebben het over God, over vrije wil, over leven, dood, ze zijn op zoek naar steeds grotere woorden, alsof ze zichzelf ervan willen overtuigen dat de laatste jaren niet voor niets zijn geweest.

Een derde man, met zijn helpertjes, cirkelt om hen heen. Hij gelooft nog wel in de revolutie, gelooft er meer in dan wie ook: Maximilien de Robespierre. Hij bevraagt ze, zaagt ze door. Het zijn zijn oude vrienden, maar als hij merkt hoezeer ze gedesillusioneerd zijn, wil hij ze niet langer de hand boven het hoofd houden. Als ze geen vrienden zijn van de revolutie, beredeneert hij, dan zi…Lire la suite

Laatste deel van de trilogie 'Een veiliger oord' over de Franse Revolutie, na 'Vrijheid' en 'Gelijkheid'*. De roman beslaat de periode 1792-1794 die bekend staat als het Schrikbewind. Na een schijnproces wordt koning Lodewijk XVI ter dood veroordeeld. De revolutionairen roepen de Eerste Republiek uit. Tijdens het bewind van de fanatieke Jacobijnen raken de gevangenissen overvol met vermeende vijanden van het regime. Onder het nieuwe onthoofdingsapparaat de guillotine rollen duizenden hoofden van tegenstanders van de revolutie. Wederom zit de auteur haar hoofdpersonen, de vrienden Robespierre, Desmoulins en Danton, dicht op de huid. Robespierre, bijgenaamd de Onkreukbare, treedt tijdens deze periode op de voorgrond. Met zijn onwankelbare beginselen is hij verantwoordelijk voor veel executies. Uiteindelijk komt hij zelfs tegenover zijn vrienden te staan. Politieke verschillen, maar vooral ook privékwesties zijn doorslaggevend. In dit deel is er veel aandacht voor de vrouwen van de revol…Lire la suite

À propos de Hilary Mantel

Hilary Mary Mantel née le 6 juillet 1952 à Glossop, est une romancière britannique. Elle a écrit également des nouvelles et des articles de critique littéraire.

Biographie

Hilary Mantel grandit à Glossop dans le Derbyshire dans une famille catholique. Lorsque ses parents se séparent, elle part vivre avec sa mère dans le Cheshire et ne revoit jamais son père. Elle fait sa scolarité dans une école catholique puis étudie à la London School of Economics et à l'université de Sheffield.

Dès l'adolescence, elle souffre d'endométriose. Après son mariage, elle voyage en Afrique avec son mari géologue. A 27 ans, elle subit une première opération où on lui retire utérus et ovaires. D'autres opérations suivent au fil des années.

Ses livres publiés depuis 1985 relèvent du genre de l’autofiction ou du roman historique. Elle a été la l…En lire plus sur Wikipedia