Livre
Néerlandais

Zwemmen er haaien in de slotgracht? en andere vragen van kinderen aan het Muiderslot

Herman Pleij (auteur), Irene Goede (dessinateur)

Zwemmen er haaien in de slotgracht? en andere vragen van kinderen aan het Muiderslot

Public cible:
9-11 ans et plus
Via vragen van kinderen over het Muiderslot wordt verteld over het leven op een kasteel in de middeleeuwen. Vragen als 'Werd er veel gevoetbald?' en 'Hoe lang waren de mensen?' worden beantwoord. Met grappige tekeningen in rood en zwart. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Middeleeuwen
Titre
Zwemmen er haaien in de slotgracht? en andere vragen van kinderen aan het Muiderslot
Auteur
Herman Pleij
Dessinateur
Irene Goede
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2008
107 p. : ill.
ISBN
9789046804186

Commentaires

Dit boekje is het derde in een reeks waarin 'vragen van kinderen' over een of ander fenomeen worden beantwoord. Na Artis (Drinken vissen water?, 2007) en de Europese Unie (Spreken we in Europa straks allemaal Europees?, 2007) komt nu het Muiderslot aan de beurt. Die vierkante waterburcht bij Muiden aan het IJsselmeer zou eind 13e eeuw gebouwd zijn door graaf Floris V en heeft later o.m. P.C. Hooft als bewoner gekend. Het is nu een rijksmuseum dat, na de restauratie in de 20e eeuw, een mooi beeld geeft van de levensomstandigheden in de burcht in de 17e eeuw.
In Zwemmen er haaien in de slotgracht? geeft Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, een helder en onderhoudend geschreven antwoord op een honderdtal vragen die kinderen zich bij een bezoek aan het slot zoal kunnen stellen. Die gaan over het leven in de middeleeuwen in het algemeen ? 'Dronken de mensen toen alcohol?', 'Wat voor geld was er?', …Lire la suite
Aan de hand van vijftig vragen die kinderen stelden over het Muiderslot, vertelt de historisch letterkundige auteur van alles over het leven op een kasteel in de middeleeuwen. Vragen als ‘Waarom hadden ridders een pluim op hun helm?’, ‘Moesten kinderen naar school?’, ‘Waarom hebben kastelen torens?’, ‘Aten ridders pannenkoeken?’ en ‘Waarom zat Floris V gevangen in het Muiderslot?’ worden op heldere en humoristische wijze beantwoord. Juist door die op het eerste oog soms gekke, maar erg logische vragen kan iedereen wat leren van dit leuke boekje. Het principe werd eerder toegepast in vergelijkbare uitgaven over Artis (dieren) en de Europese Unie. Voor elke vraag en het bijbehorende antwoord zijn twee pagina's beschikbaar. De tekst is verdeeld in verschillende alinea's, zonder gebruikmaking van witregels. De steunkleur rood is zowel toegepast in de opmaak als voor de grappige zwart-witillustraties, die de tekst ondersteunen. Met inhoudsopgave. Vanaf ca. 9 jaar.

Zwemmen er haaien in de slotgracht?

Geen verhaal, wel een didactisch boek in vijftig hoofdstukjes over het leven op een middeleeuws kasteel. Kinderen mogen allerlei vragen stellen over het Muiderslot. Zo komen ze veel te weten over de bouw van het kasteel, de functie van de verschillende plaatsen, verwarming, meubilair, voedsel, kleding, boeken, geld en spel. Het dagelijkse leven van de ridders en de medebewoners wordt belicht, evenals de toernooien en de kruistochten. Herman Pleij, professor emeritus middelnederlandse literatuur, verschaft ons interessante weetjes die in de geschiedenisboeken ontbreken. Als locatie koos hij voor het bekende Muiderslot. Deze burcht in Noord-Holland werd gebouwd in 1280 door Floris V. Momenteel is het een museum. Foutje op p. 81: Compostella (i.p.v. Compostela).