Livre
Néerlandais

Makkelijk leven

Herman Koch (auteur)
Titre
Makkelijk leven
Auteur
Herman Koch
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, © 2017
96 p.
Note
Boekenweekgeschenk 2017
ISBN
9789059654143 (hardback) 9789059654112 (hardback)

Commentaires

Nietsdoen brengt zoals steeds de oplossing

Novelle. Herman Koch doet wat van hem verwacht wordt in zijn Boekenweekgeschenk Makkelijk leven: een onderhoudend verhaal afleveren met een licht sardonische ondertoon.

Het stond in de sterren geschreven. Wie anders dan Herman Koch (63) had dit jaar het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening moeten nemen? Een van Nederlands best verkopende auteurs en exportproduct tot in de Verenigde Staten. Leverancier van uitgekiende, vlot weglezende romans met scherpe morele dilemma's en ontsporende levens. Bovendien onderwerpt Koch zich steeds minzaam en zonder morren aan de promotiemolens.

De Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) speelde deze keer op veilig, na het debacle met Esther Gerritsen, die met Broer een hoogst matige novelle de wereld in stuurde. Met Herman Koch kan de Boekenweek overigens behendig Vlaanderen bespelen, want ook bij ons is hij behoorlijk populair.

In Makkelijk leven stuiten we op een bestsellerschrijver. Dat schept natuurlijk kansen voor Koch om zichzelf mild te ironiseren. Tom Sanders heeft zijn succes te danken aan zelfhulpboeken. Veertig miljoen …Lire la suite

De moraalpagegaai van de Lage Landen

BoekenweekgeschenkHerman Koch beent ter gelegenheid van de Boekenweek een moreel dilemma tot op het bot uit. Maar Makkelijk leven maakt de internationale bestsellerschrijver het zich wat te gemakkelijk. De novelle geeft je een déjà-lugevoel.

De schrijver van zelfhulpboeken Tom heeft een wereldwijd succes met Makkelijk leven, waarin hij een paar vuistregels voor een gemakkelijker leven tot een verkoopbaar product heeft uitgesmeerd. Zijn theorie is samen te vatten in drie woorden: vergeving, zelfvergeving, zelffelicitatie. Tom is een weinig karaktervaste en nogal onsympathieke man, zoals we dat van de personages van Herman Koch gewend zijn. Het ene moment kan Tom een pleidooi houden om alles uit het leven te halen ('Het leven begint nu'), het volgende moment bepleit hij dat de tijd zijn werk moet kunnen doen en dat de mens alles lijdzaam moet ondergaan. Tom gelooft dat de mensheid beter af zou zijn als de meerderheid niet op reis zou gaan - zelf heeft hij natuurlijk wel nu en dan een buitenlandse vakantie nodig. Hij heeft een hekel aan 'gewone mensen' en vindt 'kwetsbaar' een vies woord, maar het net zo modieuze 'helend' mag dan wel weer. Met zijn vrouw Julia - handige name…Lire la suite

Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk 2017. De tweeënentachtigste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017 en krijgt als thema 'Verboden vruchten'.

À propos de Herman Koch

CC BY-SA 2.0 - Image by

Herman Koch (né le 5 septembre 1953 à Arnhem) est un romancier et acteur néerlandais. Il est aussi connu pour ses éditoriaux dans le journal de Volkskrant, ainsi que comme réalisateur d'émissions de télévision.

Koch écrit aussi sous le pseudonyme de Menno Voorhof.

De 1990 à 2005, il est acteur et scénariste de la série humoristique Jiskefet diffusée sur VPRO.

Son roman Le Dîner (Het diner) remporte le Prix du public pour un roman néerlandais (Publieksprijs voor het Nederlandse boek) en 2009. Il se vend à plus d'un million d'exemplaires et fournit le sujet aux films Le Dîner (en) et I nostri ragazzi.

Œuvres