Livre
Néerlandais

Commentaires

Paul en zijn vrouw Claire gaan op restaurant met Pauls broer Serge en zijn echtgenote Babette. Paul heeft er absoluut geen zin in en beschouwt de avond al bij voorbaat als mislukt. Hij ergert zich aan alles en iedereen, niet het minst aan Serge, die kandidaat-premier is en in Pauls ogen het summum van hypocrisie en schone schijn. Maar al snel blijkt er veel meer aan de hand te zijn dan deze kleine ergernissen. De twee koppels hebben iets heel belangrijks te bespreken: de misdaad van hun twee 15-jarige zoons Rick en Michel. Langzaam maar zeker evolueert het gesprek van zomervakanties en bioscoopbezoeken naar de onafwendbare beslissing die moet worden genomen.
In de eerste honderd bladzijden van Het diner leren we een grappige, en vooral heel menselijke Paul kennen, die met zijn eigenzinnige ideeën de sympathie én empathie van de lezer weet te winnen. Wanneer je beetje bij beetje te weten komt dat Pauls zoon Michel iets ernstigs heeft misdaan, en dat Paul niet goed weet hoe …Lire la suite
De structurering van deze roman van Herman Koch (1953) volgt de gangen van een diner. Dineren is oorlog en dat zullen we weten. In een toprestaurant komen vier mensen samen: de ik-figuur, Paul, een afgekeurd docent, en zijn echtgenote; zijn broer, beoogd minster-president, met ook zijn vrouw. Irritaties hopen zich vanaf het begin in het hoofd van Paul op. Zij gelden zijn broer, maar ook het restaurant. Met de wereld van de haute cuisine wordt meedogenloos afgerekend. Hilarische observaties, maar ook innerlijk commentaar op gespreksonderwerpen, roepen het Jiskefet-verleden van Koch in herinnering. De kinderen van de dinergangers hebben een wandaad begaan. Hoe daarmee om te gaan? Hoe ver ga je als ouders in het toedekken van de gruweldaden van kinderen? Hoe waarborg je geluk en toekomst? In agressie is Paul eerder over de schreef gegaan. Is zijn zoon genetisch bepaald? Zorgvuldig doserend werkt deze roman naar een apotheose. Een verontrustende, maar ook humoristische roman. Stilistisch …Lire la suite

À propos de Herman Koch

CC BY-SA 2.0 - Image by

Herman Koch (né le 5 septembre 1953 à Arnhem) est un romancier et acteur néerlandais. Il est aussi connu pour ses éditoriaux dans le journal de Volkskrant, ainsi que comme réalisateur d'émissions de télévision.

Koch écrit aussi sous le pseudonyme de Menno Voorhof.

De 1990 à 2005, il est acteur et scénariste de la série humoristique Jiskefet diffusée sur VPRO.

Son roman Le Dîner (Het diner) remporte le Prix du public pour un roman néerlandais (Publieksprijs voor het Nederlandse boek) en 2009. Il se vend à plus d'un million d'exemplaires et fournit le sujet aux films Le Dîner (en) et I nostri ragazzi.

Œuvres