Livre
Néerlandais

Finse dagen

Herman Koch (auteur)

Finse dagen van Herman Koch is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Op feestjes en tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn ‘Finse periode’. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland.

Sujet supplémentaire
3 sterren (Humo), NRC, boeken **1/2, rouwen
Titre
Finse dagen
Auteur
Herman Koch
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2020
307 p.
ISBN
9789026341069 (paperback) 9789026352805 (paperback)

Commentaires

Een Koch in de Karelische kou

BOEKENBAL HERMAN KOCH Finse dagen 

Autofictie en moederboeken doen het goed, dus Herman Kochs uitgever zal niet bepaald rouwig geweest zijn dat Nederlands bestverkopende en meest vertaalde auteur zich met ‘Finse dagen’ aan een combinatie van beide heeft gezet. Voor wie eraan zou twijfelen, schrijft Koch het op pagina 258 nog eens helder neer: ‘Dit boek is autobiografisch.’ En voor de heel slechte verstaanders legt hij nog even uit wat hij precies met ‘autobiografisch’ bedoelt: ‘In dit hele boek heb ik niet alleen de feiten gevolgd, maar er ook fictie van gemaakt op plekken waar me dat beter uitkwam. Soms heb ik fictie gebruikt om losse onderdelen beter aan elkaar te lijmen, op andere plekken heb ik de feiten aangedikt om er een beter verhaal van te maken.’ Of de schrijver van ‘Zomerhuis met zwembad’ en ‘Het diner’ in de zomer van 1968 dus echt iemand de tanden uit zijn bloedende bek heeft geslagen in een achterstandswijk van Baltimore, zullen we nooi…Lire la suite

In 1973 verbleef de toen 19-jarige Herman Koch (1953) op een boerderij in Finland. Een vlucht: geen diploma, zijn moeder overleden, zijn overspelige, vaak afwezige vader aandringend op een studiekeuze. Herinneringen, vooral aan een korte romance en de ontmoeting met een dichter, komen boven als de bekende auteur Koch in 2012 Finland bezoekt en opnieuw in 2016 tijdens een vakantie. Die herinneringen beslaan het eerste deel en de laatste 30 pagina’s. De tussenliggende 175 pagina's beschrijven de moeizame gezinssituatie en de frustraties van de jonge Koch, leidend tot drankgebruik en het opzoeken van gevaar. En ze tonen het ontstaan van een schrijverschap: de jonge ik-figuur maakt verhalen van zijn ervaringen. De volwassen ik-figuur onderzoekt hoe hij met die herinneringen is omgegaan en wil omgaan. Het slot van het vlakke eerste deel intrigeert, maar krijgt pas op de laatste pagina’s een verrassend vervolg. Het middendeel vertelt, kleurrijk maar nogal uitgebreid, het verhaal dat Koch vo…Lire la suite

Koch graaft zich autobio

In 'Finse dagen' onderzoekt Herman Koch zijn herinneringen. Veel is vaag maar dat werkt juist goed.

Het is verleidelijk om na het lezen van Herman Kochs autobiografische roman 'Finse dagen' in zijn fictionele werken terug te bladeren om te zien wat daarvan nu eigenlijk teruggaat op zijn eigen ervaringen. Zo kom je er de wortels van zijn schoolervaringen, die in zijn debuut uit 1990 'Red ons, Maria Montanelli' zo'n belangrijke rol spelen, in tegen, maar ook lijken de opmerkelijke ideeënwerelden van zijn hoofdpersonen en zelfs de moordpartijen in romans zoals zijn absolute bestseller 'Het diner' en 'Zomerhuis met zwembad', gebaseerd op ervaringen van Koch zelf. 'Finse dagen' is kortom een boek waarin je de inspiratiebronnen van Koch leert kennen.

Toch neig ik ernaar om het vooral als een zelfstandig werkstuk te beschouwen, waarin de schrijver terugblikt op zijn jonge jaren, meer in het bijzonder het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw, waarin hij eindexamen deed, het ouderlijk huis ontvluchtte en, opmerkelijk genoeg, ook nog een tijdje in Finland op een boerd…Lire la suite

À propos de Herman Koch

CC BY-SA 2.0 - Image by

Herman Koch (né le 5 septembre 1953 à Arnhem) est un romancier et acteur néerlandais. Il est aussi connu pour ses éditoriaux dans le journal de Volkskrant, ainsi que comme réalisateur d'émissions de télévision.

Koch écrit aussi sous le pseudonyme de Menno Voorhof.

De 1990 à 2005, il est acteur et scénariste de la série humoristique Jiskefet diffusée sur VPRO.

Son roman Le Dîner (Het diner) remporte le Prix du public pour un roman néerlandais (Publieksprijs voor het Nederlandse boek) en 2009. Il se vend à plus d'un million d'exemplaires et fournit le sujet aux films Le Dîner (en) et I nostri ragazzi.

Œuvres