Livre
Néerlandais

Lang leve Olifant

Henna Goudzand (auteur), Jeska Verstegen (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Als Olifant jarig is, ontdekt hij dat hij er raar uitziet. Daarom heeft hij geen zin om zijn verjaardag te vieren. Zijn vrienden Varken en Bever denken daar heel anders over. Prentenboek met zachtgekleurde, paginagrote illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Lang leve Olifant
Auteur
Henna Goudzand
Dessinateur
Jeska Verstegen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789051161205 (hardback)

Commentaires

Toen Olifant op zijn verjaardag de wekker hoorde, sprong hij meteen uit bed. Hij deed een rondedansje, trok zijn mooiste kleren aan en bekeek zichzelf in de spiegel. Maar wat schrok hij van wat hij daar zag. Voor het eerst viel het hem op dat zijn slurf niet in het midden van zijn gezicht hing, en dat hij ook nog flaporen had.

Het thema anders zijn of zich anders voelen is altijd een goede bron van inspiratie geweest. Om kinderen hiermee te raken en herkenning te bieden is het zaak om precies de vinger op de pijnlijke plek te leggen en duidelijk aan te tonen hoe die onzekerheid voelt. Biedt een olifant met een scheve slurf dan herkenning? Zeker weten! In Lang leve Olifant is zijn onbehagen haast voelbaar. Kinderen kunnen met hem meevoelen, maar ook met Bever en Varken, die stuntelige pogingen ondernemen om hem te troosten. Kwetsbaarheid is iets moois, al voelt dat niet altijd zo aan. Een prentenboek is daarom een geweldig middel om dit te tonen.

Het verhaal is str…Lire la suite
Een tweede prentenboek over Olifant, Varken en Bever, dat onafhankelijk van het eerste boek, 'De stem van Bever'*, gelezen kan worden. Als Olifant jarig is en in de spiegel ziet dat zijn slurf niet recht zit en dat hij flaporen heeft, wil hij geen feest vieren. Varken en Bever laten hem weten dat ze hem daarom nu juist zo leuk vinden en zo vieren ze toch deze bijzondere dag. De kleurige en sfeervolle illustraties die soms dubbele pagina’s beslaan en soms in een kader op enkele pagina's staan vertellen het verhaal. De teksten die in of onder de illustraties staan zijn daarbij ondersteunend en aanvullend. Ze zijn vlot geschreven met hier en daar wat woorden die niet direct bij kinderen passen, bijvoorbeeld ‘hij besprenkelde zijn hals overvloedig met een geurtje’. Het boek biedt een mooie aanleiding om met kinderen te praten over uiterlijk en vriendschap. Door de aansprekende illustraties en het leuke verhaal voor kinderen vanaf ca. 3 jaar een erg aantrekkelijk prentenboek.

Lang leve Olifant

Vandaag is Olifant jarig. Hij springt uit zijn bed en trekt zijn mooiste kleren aan, want straks komen zijn beste vrienden Varken en Bever voor een groot feest. Nog even voor de spiegel staan en klaar! Maar dan schrikt Olifant van zichzelf: zijn slurf staat niet mooi in het midden en hij heeft flaporen! Zo kan hij zijn vrienden niet onder ogen komen. Gauw schrijft hij een briefje dat het feest niet doorgaat. Wie wil er nu feesten met zo'n lelijke olifant? Als Varken en Bever blijven kloppen op de deur doet olifant eindelijk open, met een doek over zijn oren en een touwtje om zijn slurf. Zijn vrienden overtuigen hem ervan dat hij niet lelijk is, maar gewoon hun Olifant. En trouwens ... zij hebben ook hun foutjes!
Een verhaal dat duidelijk naar de moraal toe geschreven is en voor het overige niet veel te bieden heeft. De pasteltekeningen zijn wel aardig maar voegen niets toe.

Suggestions