Livre
Néerlandais

De neus

Henk Van Kerkwijk (auteur), Mark Janssen (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
De neus van meneer Hallikidee blijft maar groeien; niets lijkt ertegen te doen. Vanaf ca. 9 jaar.
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
De neus / Henk van Kerkwijk ; met tek. van Mark Janssen
Auteur
Henk Van Kerkwijk
Dessinateur
Mark Janssen 1974-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2004
61 p. : ill.
ISBN
90-276-7835-9

Commentaires

Wie Zwijsen zegt, denkt vooral aan de leesmethode Veilig leren lezen die vanaf de jaren '80 het leesonderwijs in Nederland en Vlaanderen veroverde. Intussen heeft Zwijsen haar fonds voortdurend uitgebreid, ook met boekjes voor kinderen met leesmoeilijkheden en voor kinderen met al wat leeservaring. Voor deze laatste groep is de reeks Wachtwoord bestemd die als expliciete bedoeling heeft het kiezen van geschikte boeken te vergemakkelijken. De boeken in de reeks zijn daarom ingedeeld in thema's zoals griezelen, humor, ballet, detectives, thrillers, dieren, meiden, historie en sciencefiction. Een vignet op de omslag en een duidelijke omslagtekst moeten kinderen helpen om een boek te kiezen dat aansluit bij de eigen interesse. Intussen zijn er al 17 pakketten 'Wachtwoord' met 6 à 7 boeken verschenen.

Wachtwoord is bedoeld voor lezers van groep 6 tot en met 8, de deeltjes die voor me liggen kregen de leeftijdsaanduiding 9+. Anders dan in de boekjes voor beginnende lezers zijn de aut…Lire la suite
Als kind had meneer Hallikidee een heel klein neusje. Vanaf zijn veertiende groeit de neus echter enorm. Zelfs terugzagen helpt maar heel kort; daarna groeit de neus opnieuw en tot nog grotere lengte. Op het laatst past Hallikidee zelfs niet meer in zijn flat. De situatie belemmert de man enorm in zijn sociale leven, ook al lijkt het soms of de neus ook voordelen heeft. Uiteindelijk, na een vreemde apotheose, komt alles goed en kan Hallikidee eindelijk gaan fietsen met de vrouw van wie hij denkt te houden. Kolderiek verhaal waarin het hebben van een forse 'fok' enorm is uitvergroot. Het tragikomische van het geheel wordt door het hele verhaal goed volgehouden. Tien tekeningen in zwart-wit met grijstinten dikken het absurdistische van het geheel lekker aan. Leesoefenstof waarbij het wel moeilijk is je met de hoofdpersoon te identificeren. Voor lezers van 9-11 jaar.