Wij gaan op berenjacht

Helen Oxenbury (auteur), Michael Rosen (auteur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Vier kinderen gaan met hun vader op berenjacht. Ze trotseren moedig de natuur, maar dan staan ze opeens tegenover een echte beer! Prentenboek met paginagrote aquarellen, afwisselend in zacht gekleurde en in grijze tinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Bang zijn
Extra subject
AVV, Kartonboeken
Titre
Wij gaan op berenjacht
Auteur
Helen Oxenbury Michael Rosen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
We're going on a bear hunt
Éditeur
Bloemendaal: Gottmer, 1998
[32] p. : ill.
ISBN
90-257-2950-9

Plusieurs formats:

Commentaires

Wij gaan op berenjacht is na vele herdrukken bijna een klassieker geworden. Een vader gaat met zijn vier kinderen en hond op berenjacht. Het wordt een zware tocht waarbij ze heel wat hindernissen moeten overwinnen. Ze moeten door hoog gras, door het water, door de modder, door een donker bos enz. Geen moment verliezen ze de moed of worden ze bang. Wanneer ze uiteindelijk de beer gevonden hebben, kunnen ze niet snel genoeg zijn om hun hele tocht terug te maken, omdat de beer hen achterna komt. Pas als ze met z'n allen thuis veilig in het grote bed onder een dikke dons op adem kunnen komen, komen ze eensgezind tot de conclusie dat een berenjacht nooit meer hoeft.

De aantrekkingskracht van dit verhaal zit vooral in de opbouw en de herhalingen. Telkens wordt herhaald dat ze op berenjacht zijn en dat het een prachtige dag is en dat ze niet bang zijn. Dan volgt de hindernis waar ze met geen mogelijkheid onderuit kunnen. Op de volgende dubbele pagina wordt dan getoond hoe ze zi…Lire la suite
In tekst en prent zien we hoe vier kinderen met hun vader op berenjacht gaan. Onderweg naar de grot van de beer moeten verscheidene hindernissen worden overwonnen. Ook de vader toont (op de prenten) angst. Als ze in de grot zijn en daar de beer ontmoeten, vluchten ze en worden de hindernissen in omgekeerde volgorde in recordtempo genomen. Dit tempo komt duidelijk naar voren in het formaat van de prenten. Werden ze met veel aarzeling in tweepaginagrote illustraties op de heenweg genomen, op de terugtocht zijn twee dubbele pagina's met kleinere illustraties voor alle obstakels voldoende. Het veilige plekje thuis, wanneer ook de voordeur gesloten is voor de beer, krijgt weer de volle ruimte in een illustratie over twee pagina's. De beer sloft daarna op de laatste tekening op het schutblad mismoedig (te zien aan zijn houding en trieste kleuren) terug naar zijn hol. Het boek is afwisselend uitgevoerd in gekleurde waterverfillustraties en zwart-wit-grijsillustraties. De geluiden die bij de …Lire la suite

Wij gaan op berenjacht (met dvd)

Deze bestseller is aan zijn 25e druk toe maar het is wel de eerste druk met dvd. Het hele verhaal van de vader die met zijn vier kinderen (al dan niet) op berenjacht gaat, staat met geluid, muziek en bewegende beelden op deze dvd. De tekst is ingesproken met een sterk Hollands accent maar blijft verstaanbaar voor Vlaamse kinderoortjes. Voor kinderen die het verhaal al kennen is het leuk om de dvd nog eens te bekijken en te beluisteren.

Wij gaan op berenjacht (pop-up)

Deze veel bekroonde klassieker is intussen al 25 jaar een bestseller, maar heeft nog niets van zijn glans verloren. Op een prachtige dag gaan een vader en zijn vier kinderen wandelen, en ze maken er meteen een berenjacht van (klinkt veel spannender). Ze moeten een heel hindernissenparcours afleggen: door het hoge, wuivende gras, de diepe, koude rivier, de dikke, slikkerige modder, het diepe, donkere woud en zelfs de jagende, zwiepende sneeuwstorm. Dan vinden ze een donkere grot en zien ... een echte beer! Dat betekent: rechtsomkeer! Zo beleven ze de tocht in omgekeerde richting en het moet allemaal veel sneller, want de beer zit hen op de hielen.
Kinderen zijn nog steeds dol op dit verhaal en met deze feesteditie, een prachtig pop-upboek, wordt dit een driedimensionaal avontuur. Er is steeds een dubbele pagina in zwart-wit, gevolgd door een dubbele pagina in kleur met grote pop-up. De terugtocht wordt afgebeeld in miniatuurprenten en op de laatste dubbele pagina pronkt een grote…Lire la suite

Wij gaan op berenjacht (pop-up)

Het lijkt een schijnbaar doodgewone, saaie dag, die moet opgevrolijkt worden met een stevige wandeling, ingekleed als een berenjacht. Vader, zijn vier kinderen en de hond trekken dwars door het lange wuivende gras, door de diepe koude rivier, vervolgens door de dikke slikkerige modder, het diepe donkere woud en de jagende zwiepende sneeuwstorm. Ze moeten wel, want bij elke hindernis stellen ze hetzelfde vast. Ze kunnen er niet bovenover, ze kunnen er niet onderdoor, nee ze moeten er dwars doorheen. En dan staan ze in een nauwe donkere grot plots oog in oog met een heuse beer. In ijltempo vatten ze de tocht in omgekeerde richting aan, met de beer op hun hielen, terug naar huis waar ze zich diep onder de dekens verstoppen en besluiten nooit meer op berenjacht te gaan. Dit eenvoudige verhaal spreekt omwille van de herhaling en de knap uitgewerkte climax tal van jonge luisteraars aan en is na bijna twintig jaar niet meer weg te denken uit het boekenaanbod dat zich tot dit jonge publiek ri…Lire la suite

À propos de Helen Oxenbury

Helen Oxenbury est une autrice et illustratrice de littérature jeunesse, née en Angleterre en 1938.

Biographie

Helen Oxenbury a étudié à Londres dans des écoles d'art prestigieuses comme la Ipswich School of Art ou la Central School of Arts and Crafts.

En 1960, elle commence sa vie professionnelle en créant des décors de théâtre à Colchester en Angleterre, puis à Tel-Aviv en Israël en 1961.

En 1964, elle se marie à John Burningham.

Son premier livre, Numbers of Things, est publié en 1968 aux États-Unis.

Dans les années 1980, Helen Oxenbury crée Léo et Popi, œuvre adaptée par Marie-Agnès Gaudrat pour le magazine Popi édité par Bayard Jeunesse.

Sa carrière sera récompensée à maintes reprises. En 1992, elle reçoit le British Book Award dans la catégorie Illustrated Children's Book of the Year.

En 2020, elle est l'artiste sélectionnée pour représenter son pays, le…En lire plus sur Wikipedia