Livre
Néerlandais

Oeps ! Boem !

Helen Oxenbury (auteur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Een groepje baby's en peuters is blij en springt net zo lang tot ze allemaal vallen. Hardkartonnen prentenboek met grote, eenvoudige tekeningen in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Sujet
Peuters
Titre
Oeps ! Boem !
Auteur
Helen Oxenbury
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
All fall down
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2003
[6] p. : ill.
ISBN
90-257-3736-6

Commentaires

Een serie van vier hardkartonnen prentenboeken, waarin vier baby's centraal staan. Ieder boek bestaat uit vier grote tekeningen die ieder twee pagina's beslaan. De tekening op de voor- en achterkant sluit daarbij aan en vormt één geheel. Er is gewerkt met waterverf in frisse kleuren. Het is opvallend dat de baby's en hun ouders soms maar voor een gedeelte afgebeeld zijn. Op iedere bladzijde staat op een wisselende plaats een zin in een zeer groot lettertype, die betrekking heeft op de tekening. In de meeste boeken rijmen deze zinnen. De onderwerpen en afgebeelde situaties zijn voor veel kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 5 jaar zeer herkenbaar. Vermeldenswaardig is dat de baby's uit verschillende werelddelen afkomstig zijn. Voor kinderen vanaf ca. 1,5 jaar een aantrekkelijke serie.

Oeps! boem!

Enkele peuters zingen samen een liedje, rennen in het rond en springen hoog in de lucht… En vallen dan -oeps! boem!- op de grond… Een stevig kartonboek met paginagrote prenten en korte, ritmische zinnetjes die vertellen wat er op de prenten te zien is. Het bevat niet echt een verhaal. Elke bladzijde bestaat uit voor peuters herkenbare handelingen. Tekst en tekeningen vertellen niet altijd hetzelfde: zo staat er dat de peuters op de grond vallen terwijl op de tekening duidelijk te zien is dat ze op zachte kussen neervallen. De peuters en hun ouders/verzorgers op de prenten vertegenwoordigen alle continenten, dit geeft het geheel een universeel karakter. De boekjes van Helen Oxenburyzijn bijna 20 jaar oud maar werden opnieuw uitgegeven. Dit tegen de zeer democratische prijs van nog geen drie euro per boekje.

À propos de Helen Oxenbury

Helen Oxenbury est une autrice et illustratrice de littérature jeunesse, née en Angleterre en 1938.

Biographie

Helen Oxenbury a étudié à Londres dans des écoles d'art prestigieuses comme la Ipswich School of Art ou la Central School of Arts and Crafts.

En 1960, elle commence sa vie professionnelle en créant des décors de théâtre à Colchester en Angleterre, puis à Tel-Aviv en Israël en 1961.

En 1964, elle se marie à John Burningham.

Son premier livre, Numbers of Things, est publié en 1968 aux États-Unis.

Dans les années 1980, Helen Oxenbury crée Léo et Popi, œuvre adaptée par Marie-Agnès Gaudrat pour le magazine Popi édité par Bayard Jeunesse.

Sa carrière sera récompensée à maintes reprises. En 1992, elle reçoit le British Book Award dans la catégorie Illustrated Children's Book of the Year.

En 2020, elle est l'artiste sélectionnée pour représenter son pays, le…En lire plus sur Wikipedia