Livre
Néerlandais

Het dagboek van Bridget Jones

Helen Fielding (auteur)
Dagboek van een jonge vrouw die ervan overtuigd is dat ze een beter mens zal worden als ze minder drinkt, minder rookt en minder minnaars heeft.
Titre
Het dagboek van Bridget Jones
Auteur
Helen Fielding
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Bridget Jones's diary
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2001
268 p.
ISBN
90-446-0036-2

Commentaires

Het leven van Bridget Jones draait hoofdzakelijk -- omdat ze zich daarop fixeert -- rond haar gewicht en mannen. Bridget start het nieuwe jaar met goede voornemens en brengt in haar dagboek geregeld verslag uit over haar dagelijkse doen en laten. Ze heeft een vrij saaie job bij een uitgeverij, is stapelverliefd op haar baas -- die met haar een spelletje speelt --, is geobsedeerd door haar gewicht, haar uiterlijk en haar leeftijd (een dertiger en nog alleen) en zit geplaagd met ouders die haar getrouwd willen zien. In een persoonlijke stijl, getypeerd door onvolledige zinnen, afkortingen, korte, directe opmerkingen word je meegenomen tijdens een jaar uit Bridgets leven. Ze lijkt een antiheld (vergelijkbaar met Sue Townsends Adrian Mole), het zit haar gewoon niet mee, ze gedraagt zich onhandig, vooral in het gezelschap van mannen, en ze komt in allerhande, vaak stomme situaties terecht waar de nodige humor uit voortvloeit.

Bridget vertelt op een luchtige manier zodat haar verhaal…Lire la suite
Dit gefingeerde dagboek werd een bestseller en kreeg vele navolgers. Bridget Jones, 59 kilo, medewerkster bij een uitgeverij, beschrijft in haar dagboek een jaar uit haar leven. Zij start dat jaar met talloze goede voornemens zoals minder drinken, minder roken, minder eten en beschrijft dagelijks de stand van zaken, waarbij duidelijk wordt dat haar liefdesleven van grote invloed is op haar alcohol, calorie- en nicotinegebruik. In deze dagboekfragmenten is het dagelijks leven van een jonge, alleenstaande vrouw te lezen en de invloed die door haar onmiddellijke omgeving op haar wordt uitgeoefend, wat een hilarisch beeld geeft van deze tijd. Het dagboek is als feuilleton in de Engelse 'Independent' verschenen en heeft als zodanig ook meer kracht. In boekvorm blijft het fragmentarisch en anekdotisch, maar als hedendaagse schelmenroman wel de moeite waard. Paperback met op het omslag de drie hoofdrolspelers uit de recente verfilming: Renee Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth. Kleine druk…Lire la suite

À propos de Helen Fielding

Helen Fielding, née le 19 février 1958 à Morley dans le Yorkshire de l'Ouest, est une femme de lettres britannique, connue comme auteur de la saga littéraire constituée du roman Le Journal de Bridget Jones et de ses deux suites, Bridget Jones : L'Âge de raison et Bridget Jones : Folle de lui.

Les romans de Bridget Jones sont d'abord publiés dans les colonnes des journaux The Independent et The Daily Telegraph en 1997 et 1998. En août 2005, sa colonne hebdomadaire est réintroduite dans The Independent. Un troisième roman mettant en scène le personnage de Bridget Jones, issu de ces colonnes, est publié en 2013.

Son quatrième roman, Olivia Joules ou l'Imagination hyperactive est publié en 2004, il s'agit d'une parodie des romans d'espionnage…En lire plus sur Wikipedia