Livre
Néerlandais

Het geheim van de maffiamoeder

Haye Van der Heyden (auteur), Saskia Halfmouw (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Danie͏̈l woont alleen met zijn moeder. Op een dag vraagt zijn vriendje hoe zij aan geld komen. Samen gaan ze op onderzoek uit. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Geheimen, Ouders
Titre
Het geheim van de maffiamoeder
Auteur
Haye Van der Heyden
Dessinateur
Saskia Halfmouw
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2005
83 p. : ill.
ISBN
90-258-4610-6 9789025846107

Commentaires

Daniël woont samen met z'n moeder. Als zijn beste vriend Friso vraagt waar Daniëls moeder werkt, begint Daniël te twijfelen. Zijn moeder heeft geen beroep... Maar waar komt dan het geld vandaan? Wat zou er in moeders geheime kistje zitten? Als hij tussen moeders papieren neust, ontdekt hij dat er maandelijks een smak geld op moeders rekening gestort wordt. Zou ze voor de maffia werken? Daniël besluit om dit mysterie zelf op te lossen, niemand mag ervan weten. Zelfs Friso, wiens hulp hij inschakelt, weet niet wat ze zoeken.

Het verhaal is vlot geschreven, de zoektocht naar het geheim van Daniëls moeder is heel realistisch en bevat geen spectaculaire elementen. Tijdens de zoektocht van de jongens wordt de lezer nieuwsgierig gemaakt naar de afloop van het verhaal, maar een echte spanning wordt er niet opgebouwd. De vragen over zijn vader waarmee Daniël worstelt en het rare gedrag van de familie Montani maken dat het happy-end geen echte verrassing meer is. [Katrien Van Grimberge]
Daniel is 10 jaar en woont alleen met zijn moeder. Op een dag vraagt zijn vriend Friso hoe hij en zijn moeder aan geld komen. Daar weet Daniel eigenlijk geen antwoord op, dus gaat hij op onderzoek. Op bankafschriften zien ze dat ene ‘Montani’ elke maand veel geld overmaakt. Ze zoeken die naam op en bezoeken de huizen. Een huis is ontzettend groot met zwembad en al, echt het huis van een maffiabaas. De moeder van Daniel draagt ook vaak een zonnebril, misschien is ze wel van de maffia. Om het huis nader te kunnen bekijken bieden ze aan de tuinmannen te helpen. Zo komen ze in contact met het gezin dat in het huis woont. De vader en moeder reageren heel apart op Daniel. Hij begrijpt het als hij hoort dat meneer Montani zijn vader is. De opbouw in hoofdstukken verdeelt het verhaal in goed behapbare delen. De hoofdstukken zijn her en der geïllustreerd met redelijke zwartwittekeningen. Een spannend leesboek uit een reeks voor lezers van 8 tot 10 jaar. Het verhaal sluit aan op de verbeelding…Lire la suite

Het geheim van de maffiamoeder

Wanneer Friso aan Daniël vraagt wat voor werk zijn moeder doet, kan hij daar geen antwoord op geven. Daniël woont samen met zijn moeder. Over zijn vader wordt er nooit gesproken. Maar waar komt hun geld dan vandaan? Daniël begint een geheime missie. Hij ontdekt dat er elke maand een som geld gestort wordt op mama’s rekening door Montani. Dat klinkt Italiaans. Zou zijn moeder voor de maffia werken? Daniël gaat op onderzoek, samen met Friso die graag meehelpt. Ze zoeken uit waar er een Montani woont in hun dorp. Door kleine klusjes op te knappen komen de jongens in het hol van de leeuw terecht. En of ze gelijk hebben … Zeer spannende zoektocht naar de geheime geldschieter. Het is een meeslepend verhaal voor jongeren die graag speurwerk doen en raadsels oplossen. Realistisch en vlot geschreven, is het spannend tot het einde. De illustraties in zwart-wit kunnen er nog net mee door.

Suggestions