Livre
Néerlandais

Dijk : een vergelijking

In het door koorts bevangen brein van een oud-medewerker van de voormalige Dienst voor het IJkwezen komen herinneringen boven aan zijn werkzame leven en vooral aan zijn eigenaardige collega Dijk.
Titre
Dijk : een vergelijking / H.M. Van den Brink
Auteur
Hans Maarten Van den Brink
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Augustus, 2016
188 p.
ISBN
9789025446406 (hardback)

Commentaires

Dingen die voorbijgaan

H.M. van den Brink duikt inDijkin het verleden van een stuurse, uitgerangeerde kantoormens. En loodst ons met milde nostalgie naar een vervlogen era.

Zich laten opjutten? Daar heeft de Nederlandse schrijver Hans Maarten van den Brink (°1956) een broertje dood aan. De voormalige VPRO-televisiedirecteur geeft slechts een boek aan de wereld prijs wanneer het volkomen gerijpt is, iets waar veel auteurs en uitgeverijen wat van kunnen opsteken. Het risico dat je hem uit het oog dreigt te verliezen, neemt hij erbij.

Toch heeft Van den Brink niets te vrezen. Hij is tenslotte de auteur van een kleine klassieker in de Nederlandse literatuur.Over het water(1998) was niet alleen een intrigerend herinneringsverhaal, ook Van den Brinks heldere stijl en compositorisch talent droegen bij tot het succes van de roman.

Zijn nieuwe roman Dijk - in een prachtige vormgeving gestopt door Tessa van der Waals - overtuigt opnieuw door zijn bedachtzame verteltrant en nauwkeurige observaties, zonder ook maar één moment bloedeloos te worden. En passant roept Van den Brink fraaie panorama's op van d…Lire la suite

In het door koorts bevangen brein van een oud-medewerker van de voormalige Dienst van het IJkwezen komen herinneringen boven aan zijn werk, met name aan zijn eigenaardige collega Dijk. Zij begonnen gelijktijdig in 1961 en bleven hun hele werkzame leven aan de dienst en zijn geprivatiseerde opvolger verbonden. De raadselachtige Dijk trok zich niets aan van alle veranderingen. Toen in 2007 zijn dienstverband werd ontbonden, diende de ik-verteller een afscheidstoespraak te schrijven. Dijk bleef echter weg bij zijn eigen receptie. Zestien jaar na 'Hart van glas' komt Van den Brink (1956), medewerker van het Mediafonds, met een nieuwe roman die wat doet denken aan zijn grote succes 'Over het water' (1998). Ook in 'Dijk' is sprake van een zekere nostalgie en tevens van een onbestemde dreiging. De auteur is zeer goed in het oproepen van een tijd die voorbij is (vooral het begin van de jaren zestig) en van een hoofdpersoon die niet goed raad weet met een nieuwe levensfase in een maatschappij …Lire la suite

À propos de Hans Maarten Van den Brink

CC BY-SA 4.0 - Image by Goesseln

Hans Maarten van den Brink, écrit le plus souvent H. M. van den Brink, né en 1956 à Oegstgeest, est un journaliste et écrivain néerlandais.

Biographie

Van den Brink vit à Amsterdam et fait une carrière dans la presse écrite, au NRC Handelsblad, journal pour lequel il est correspondant aux États-Unis et en Espagne. Il passe également par l’audiovisuel, étant directeur de la VPRO, avant de se consacrer entièrement à l’écriture. C’est avec Sur l’eau (1998), roman sur l’amitié et le bonheur, qu'il rencontre le succès international (roman traduit en anglais, italien, allemand). Dans Cœur de verre (1999) il met en scène, à travers le personnage d’un urbaniste, l’obsession de la réussite et du plaisir qui caractérise nos sociétés.

Œuvres

  • Over het water, 1998
- traduit en français sous le titre Sur l…En lire plus sur Wikipedia