Livre
Néerlandais

Operatie Noorderlicht

Hans Kuyper (auteur)

Operatie Noorderlicht

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Lev heeft eindelijk zijn ouders gevonden. Hij en Roz moeten Europa bevrijden van camera's en satellieten. Operatie Noorderlicht is begonnen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Operatie Noorderlicht
Auteur
Hans Kuyper
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2009
133 p.
ISBN
9789025852924

Commentaires

In Operatie Noorderlicht, het vierde en laatste deel van 'De fluisteraars', vindt Lev eindelijk zijn ouders terug in Zweden. Lang duurt de hereniging niet. Terwijl zijn vader en moeder in Noorwegen worden gevangengenomen, vlucht hij samen met zijn vriendinnetje Roz naar Zweden. Ze worden er geholpen door de Fluisteraars, die overal in Europa in het geheim opkomen tegen de terreur van de camera's en ingeplante chips. Uiteindelijk belanden ze in Nottingham, het bastion van de vijanden, waar alles natuurlijk goed afloopt.
Hans Kuyper voert de spanning vakkundig op door geregeld vragen in te lassen waarop hij het antwoord uitstelt en door telkens weer de jonge helden in gevaarlijke situaties te doen belanden. Op de duur wordt het echter allemaal wel erg voorspelbaar en zakt de spanning in elkaar doordat Lev en Roz elke keer vlotjes aan het gevaar ontsnappen en de moeilijkste problemen in een handomdraai oplossen. De actie om de camera's uit te schakelen loopt al te vlot, de 'cha…Lire la suite
Nadat Lev en Roz in IJsland herenigd zijn met Levs ouders, wacht een nieuwe (eind)opdracht: Operatie Noorderlicht. Ze moeten Europa - met name Engeland - bevrijden van satellieten, geïmplanteerde chips en camera’s. ‘Big Brother is watching you’ moet op vreedzame wijze gestopt worden. Vierde en laatste deel in de reeks ‘De Fluisteraars’* waarbij het element vuur een rol speelt. De gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op, vooral door tijdverdichting, zodat de lezer zich niet snel verveelt. Tussen de actiemomenten is er aandacht voor de relatie tussen Lev en Roz en is er stof tot nadenken over dit toekomstbeeld. De hoofdpersonen zijn round characters, de bijpersonen worden oppervlakkiger neergezet. Wensvervullend met een voorspelbaar einde. De ongeloofwaardigheid bij sommige gebeurtenissen is niet storend. Om het verhaal tot volledige wasdom te laten komen, is het raadzaam de eerdere delen in juiste volgorde te lezen. Een veelheid van informatie, de terugblikken naar vorige del…Lire la suite

Operatie Noorderlicht

Lev heeft na zijn vlucht uit de fluisterkelders een lange weg moeten afleggen, maar uiteindelijk heeft hij zijn ouders teruggevonden. Innerlijk levert hij een strijd want hij ontdekt dat Roz meer is dan een goede vriendin. Zijn ouders lichten hen in dat Operatie Noorderlicht gaat beginnen. Alle camera's moeten over de hele wereld worden uitgeschakeld. Ze beginnen in Noorwegen en Zweden. Hun eerste verzetsdaad lukt goed maar al gauw worden de ouders van Lev gevat. De afspraak is Nottingham in England. Lev en Roz zullen het nu zelf moeten klaren. Maar eer ze zover zijn beleven ze nog halsbrekende avonturen. Wie 'De fluisterkelders', 'Walviseiland' en 'Woud van de wind' heeft gelezen wil graag weten of de kinderen de satelieten en camera's uit de wereld kunnen bannen. De vier boeken vormen één spannend verhaal met veel actiemomenten. Een strijd om de vrijheid op niveau van jonge tieners. In dit deel komen veel Engelstalige uitdrukkingen en dialogen voor.