Livre
Néerlandais

Spoken bestaan : op zoek naar de waarheid over spoken en geesten

Hans Bouman (auteur)

Spoken bestaan : op zoek naar de waarheid over spoken en geesten

Public cible:
12-14 ans et plus
Zoektocht naar de waarheid van bovennatuurlijke verschijnselen als spoken, geesten, helderziendheid en spiritisme. Met zwart-witfoto's. Vanaf ca. 13 jaar.
Sujet
Spoken
Titre
Spoken bestaan : op zoek naar de waarheid over spoken en geesten
Auteur
Hans Bouman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2008
236 p. : ill.
ISBN
9789060056769

Commentaires

Het enorme succes van Harry Potters wonderlijke avonturen heeft een grote weerslag gehad op de boekproductie. Zo is er in de jeugdliteratuur een blijvende belangstelling terug te vinden voor toverkracht en alles wat onder de noemer 'bovennatuurlijk' valt. Jonge tieners hebben altijd een fascinatie gehad voor onverklaarbare gebeurtenissen, maar de Pottergekte heeft dit fenomeen nog versterkt. Met Spoken bestaan speelt ook de Nederlandse journalist Hans Bouman hier op in. Bouman gaat, zoals de ondertitel van het boek al zegt, 'op zoek naar de waarheid over spoken en geesten'. Als een echte speurder laat hij zich gewillig onderdompelen in een wereld waarin niets is wat het lijkt. Zijn tocht begint bij huisspoken in Groot-Brittannië, maar al vlug zoekt hij het dichter bij huis. In Nederland bezoekt hij zelfverklaarde mediums en wichelroedelopers. Ook neemt hij deel aan bovennatuurlijke avondjes waarbij het publiek vragen kan stellen aan overleden dierbaren. Om toch enige nuchterhei…Lire la suite
De belangstelling van de auteur en journalist voor spoken en geesten is al in zijn jeugd begonnen. Hij heeft alle aspecten van bovennatuurlijke verschijnselen eens onder de loep genomen. Zo logeert hij in een spookhuis, praat met een wichelroedeloper, verdiept zich in spiritisme en reïncarnatie, onderzoekt helderziendheid en telepathie en bekijkt de wetenschappelijke bestudering van een parapsycholoog. De auteur van een aantal reisboeken en jeugdromans hanteert een vlotte pen en heeft een aantrekkelijke verteltoon. Als onderzoeker blijft hij nuchter en kritisch, maar hij staat ook open voor alles wat hij hoort en beleeft en geeft daar eerlijk commentaar op zonder zijn oordeel te geven. De informatie is verdeeld over 16 hoofdstukken; er is gebruik gemaakt van tussenkopjes. Volle bladspiegel, waarin de tekst gedrukt is in een vrij kleine letter. Hier en daar slordig taalgebruik. Een aantal zwart-witfoto’s geven een echtheidstintje aan de belevenissen. De uitgave sluit af met een lijst b…Lire la suite

À propos de Hans Bouman

CC BY-SA 3.0 - Image by Frederique Le Graverend

Hans Bouman, né en 1951 à Haarlem aux Pays-Bas, est un artiste néerlandais installé à Paris depuis 1981.

Biographie

Hans Bouman est diplômé de l'École graphique d'Amsterdam et de l'Académie des Beaux Arts Gerrit Rietveld d'Amsterdam (1978).

Dans les années 1980, il peint de grandes têtes hiératiques dans l'épaisseur et la densité de la matière. "Collés, brouillés, broyés, brûlés, les matériaux s’accordent parfaitement pour créer la forme et lui donner sa résonance. Toute la magie de Bouman est là, dans ce jeu sur la matière picturale et dans cette capacité d’en faire jaillir, aux sens propre et figuré, une figure immédiate," écrit alors Henri-François Debailleux.

Certaines figures évoquent les sculptures géantes de l’île de Pâques et les masques d'Afrique, d'autres rappellent les élongations dramatiques de l'Expressionnisme.

En 1995, il abandonne le papier goudronné et le carton et joue avec les reliefs alé…En lire plus sur Wikipedia