Livre
Néerlandais
In een fictief kustplaatsje worden kort na elkaar op afschuwelijke wijze drie mannen vermoord; commissaris Van Veeteren probeert samen met de lokale politie de moordenaar te vinden.
Extra subject
DET
Titre
Het vierde offer
Auteur
Håkan Nesser
Traducteur
Clementine Luijten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Borkmanns punkt
Éditeur
Breda: De Geus, 2013
280 p.
ISBN
9789044529999 (paperback)

Commentaires

In het Zweedse kustplaatsje Kaalbringen worden in een periode van enkele maanden lugubere moorden gepleegd. Commissaris Van Veeteren reist vanuit zijn vakantieoord naar het plaatsje om een verband tussen de moorden te zoeken. In een bos nabij het stadje is het lichaam van makelaar Ernst Simmel aangetroffen. Hij is nagenoeg onthoofd door een vlijmscherp wapen. Een tijd voordien is het lijk gevonden van Heinz Eggers, een junkie en ex-gevangene. Ook zijn halswervels werden bijna doorkliefd. Wanneer Van Veeteren in Kaalbringen aan het werk gaat, wordt hij weldra geconfronteerd met het derde slachtoffer van 'de hakker': de jonge arts Maurice Rühme. Deze derde keer heeft de dader het moordwapen achtergelaten: een bijl. Alles wijst er dus op dat de dader klaar is met zijn taak. Als Beate Moerk, een vrouwelijke rechercheur, ten slotte ontdekt wat de drie dode mannen gemeen hebben, verdwijnt zij spoorloos.

De auteur heeft in Zweden reeds meerdere politieromans op zijn actief met commis…Lire la suite
De handeling van deze, door de Zweedse auteur en docent (1950) geschreven politieroman speelt in het fictieve, rustige kustplaatsje Kaalbringen. In korte tijd worden vlak achter elkaar op afschuwelijke wijze drie mannen vermoord: een makelaar, een junkie en een arts. Commissaris Van Veeteren, gescheiden, van middelbare leeftijd, liefhebber van wijn en klassieke muziek, wordt door de lokale politie ter zijde gestaan. Bij het oplossen van de mysterieuze moorden raakt Van Veeterens aantrekkelijke en ambitieuze collega Beate Moerk in de macht van de dader, die op grond van de door hem als moordwapen gebruikte vlijmscherpe bijl 'de hakker' wordt genoemd. Van zijn opleider Borkmann weet Van Veeteren, dat politiewerk vanaf een bepaald punt alleen nog maar een kwestie van denkwerk is (zie de oorspronkelijke Zweedse titel). Nesser schept een geloofwaardig en spannend verhaal in een zeer bewust geconstrueerde, fictieve omgeving. De roman is een intelligente, klassieke policier. Normale druk.

À propos de Håkan Nesser

CC BY-SA 3.0 - Image by Boberger

Håkan Nesser, né le 21 février 1950 à Kumla en Suède, est un écrivain suédois.

Ses ouvrages ont été couronnés par plusieurs prix et adaptés à la télévision suédoise.

Biographie

Œuvres

Série Gunnar Barbarotti

  1. Homme sans chien, Seuil, 2013 ((sv) Människa utan hund, 2006), trad. Esther Sermage (ISBN 978-2-02-105581-8)
  2. (sv) En lire plus sur Wikipedia

Suggestions