Livre
Néerlandais

Hemel boven Londen

Håkan Nesser (auteur), Ydelet Westra (traducteur)
Een rijke man, stervende aan kanker, nodigt voor zijn 70e verjaardag zijn familie en enkele anderen uit voor een diner in Londen; tijdens het diner verrast hij iedereen.
Titre
Hemel boven Londen
Auteur
Håkan Nesser
Traducteur
Ydelet Westra
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Himmel över London
Édition
2
Éditeur
Breda: De Geus, 2015
533 p.
ISBN
9789044532470 (paperback)

Commentaires

FANTASTISCHE LEUGENAAR

Leonard Vermin is een steenrijke man die nog maar een paar weken te leven heeft. In Londen organiseert hij een etentje waarop hij zijn testament zal voorlezen. Maar al snel doorkruisen heftige herinneringen, een horlogemoordenaar en andere vreemde figuren zijn plannen.

Leonard Vermin keert terug naar Londen, de stad waar hij op het einde van de jaren zestig Carla ontmoette, de Tsjechische vrouw die zijn leven in een spionagefilm veranderde: gecodeerde boodschappen, vermommingen, achtervolgingen, bedreigingen en gehunker naar de meestal onbereikbare Carla - Leonard vindt in een boekenwinkeltje niet voor niets pakjes achter Schopenhauers Die Welt als Wille und Vorstellung . Aan hun 'liefde' komt na een paar jaar onverwachts een einde. Carla verdwijnt en Leonard begint wat later een relatie met zijn therapeute Maud. Wanneer hun verhouding al lang is leeggebloed, neemt de stervende Leonard Maud en haar twee kinderen toch mee naar Londen. Hij wil hen aan zijn 'laatste avondmaal' laten aanschuiven, ook al is de zoon een vrouwengek die alleen uit is op Leonards erfenis en lijdt de dochter aan smetvrees. Daarnaast heeft Leonard een plaats gereserveerd voor Milos, een New Yorkse jongeman die geen idee heeft waarom hij is uitgenodigd.

In Hemel bov…Lire la suite

De rijke Leonard Vermin wordt zeventig maar is stervende aan kanker. Voor zijn verjaardag heeft hij behalve zijn partner ook zijn stiefkinderen uitgenodigd en nog twee andere personen die voor de rest van de familie onbekend zijn. Het feest moet in Londen plaatsvinden. Terwijl iedereen zich voorbereidt op het diner volgen we de personages niet alleen in het heden maar ook in hun verleden. Leonard kijkt terug op zijn eerdere verblijf in Londen toen hij verliefd werd op een Tsjechische vrouw (een spionne?) en hij koeriersdiensten uitvoerde voor haar of haar opdrachtgevers. Ook blijft het raadselachtig in welke verhouding een zekere Milos Skrupka staat tot Leonard en waarom hij is uitgenodigd. Alles zal duidelijk worden als het diner eindelijk begint, maar dan zijn we al bijna 500 pagina’s verder. Een heel opmerkelijke roman die blijft boeien en die, hoewel er feitelijk weinig gebeurt, steeds meer spanning oproept door de terugblikken in het verleden. De personages hebben allen iets spec…Lire la suite

À propos de Håkan Nesser

CC BY 3.0 - Image by Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Håkan Nesser, né le 21 février 1950 à Kumla en Suède, est un écrivain suédois.

Ses ouvrages ont été couronnés par plusieurs prix et adaptés à la télévision suédoise.

Biographie

Œuvres

Série Gunnar Barbarotti

  1. Homme sans chien, Seuil, 2013 ((sv) Människa utan hund, 2006), trad. Esther Sermage (ISBN 978-2-02-105581-8)
  2. (sv) En lire plus sur Wikipedia